23948sdkhjf

Q-med blir schweiziskt

Ett lågt bud, ett bra resultat och sedan en budhöjning av köparen. Dramatiken har varit stor kring Galdermas bud på Q-med. Nu verkar estetikaffären gå i lås.
– Jag tror att vi får hem det nu, säger Q-meds ägare Bengt Ågerup.

Schweiziska Galderma annonserades före jul som köpare till Q-med. Men redan när Galdermas bud tillkännagavs, 75 kronor per aktie, höjdes röster om att det var för lågt. När sedan Q-med presenterade en kvartalsrapport med oväntat stark försäljning rekommenderade Aktiespararna sina medlemmar att inte godta budet. De institutionella ägarna Lannebo, Swedbank, Robur och AMF tackade sedan också nej varpå kravet på 90 procents acceptans verkade omöjligt att uppfylla.

– Att inte institutionerna tog budet direkt kändes lite som skuggboxning. Om man köper till 33 gånger årsvinsten, måste man lita på vad bolaget säger, säger Bengt Ågerup.

Efter att institutionerna tackat nej började det spekuleras om alternativa köpare som var beredda att lägga ett högre bud på bolaget, det gick till och med så långt att Q-med gick ut med ett pressmeddelande där man hävdade att diskussioner inte fördes med någon annan än Galderma.

Den 10 februari höjde Galderma budet med fyra kronor till 79 kronor per aktie. Nu var affären på 6,9 miljarder kronor. De institutionella ägarna accepterade budet och därmed var andelen som tackat ja 77,79 procent. I skrivande stund finns goda förutsättningar för att budkommittén får ihop de 90 procent som krävs för att Galderma ska kunna tvångsinlösa resterande aktieägare. Eftersom Galderma arbetar enbart inom estetik är Q-meds medicinska produkter för knäartros, reflux och inkontinens udda produkter i Galdermas portfölj. Försäljningen av de medicinska produkterna är utlicensierad.

– Vi tillverkar och dokumenterar bara de medicintekniska produkterna, säger Bengt Ågerup.

Han får mellan 2,8 och 3,5 miljarder för sina aktier. Intäkter som han huvudsakligen slipper skatta för eftersom ägarbolaget är registrerat i Holland och i sin tur ägs av ett bolag i skatteparadiset Luxemburg. Ett 20-tal mindre bolag ska nu få mer av Bengt Ågerups tid och pengar. Investeringarna ligger huvudsakligen inom biotech men även vintillverkning och it-infrastruktur finns bland bolagen.

– Det är väl 20 bolag som jag misskött tidigare, men nu ska de få mer tid, säger Bengt Ågerup.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062