23948sdkhjf

Diamyd ökar trots turbulens

Efter att bolagets huvudprojekt kraschat tidigare i år visar Diamyd ändå positiva resultat under räkenskapsåret. Nu hoppas de hitta en ny partner.
När forskningsbolaget Diamyd medical fick negativa resultat i sina fas III-prövningar med läkemedelskandidaten mot typ 1-diabetes tidigare i år avvecklade bolaget merparten av diabetesprojektet och sade upp delar av personalen. Istället valde man att satsa på sin andra verksamhetsgren smärta. Trots att diabetesprojektet lades ned fick Diamyd medical behålla de 327 miljoner kronor som de fick vid tecknandet av ett samarbetsavtal med det amerikanska läkemedelsbolaget Ortho-McNeil-Janssen. Eftersom 230 miljoner kronor av dessa bokfördes under räkenskapsåret 2010/2011 är Diamyds omsättning och resultat positiva i årets årsredovisning, trots bakslaget med diabetesprojektet .

Årsredovisningen för det brutna räkenskapsåret 2010/2011 visar att omsättningen uppgick till nästan 281 miljoner kronor. Resultat efter skatt var nästan 102 miljoner kronor för året.

Diamyd har idag en kassa på 436 miljoner kronor, vilket motsvarar 14 kronor per aktie. På marknaden är aktien dock värderad till 7,75 kronor i skrivande stund, ungefär hälften av bolagets egen värdering.

- Aktiekursen är vad den är och marknaden gör sin egen värdering. Förhoppningsvis kan vi tydliggöra de stora värdena i bolaget, säger Peter Zerhouni, vd för Diamyd medical.

För närvarande har Diamyd medical en pågående fas II-studie med läkemedelskandidaten NP2 Enkefalin och resultat från den väntas någon gång under första halvåret nästa år. Om resultaten är positiva är bolaget öppet för att bredda verksamheten.

- Då kommer vi att försöka hitta en partner till projektet och därefter fortsätta utveckla andra läkemedelskandidater som ligger längre bak i pipeline.

Kan ni också tänka er att vidga verksamheten till andra områden?

- Det är inget prioriterat och vi för breda strategidiskussioner. Det står ägarna fritt att besluta om företagets strategiska inriktning, så rent teoretiskt kan man tänka sig andra verksamhetsområden. I det rådande finansiella läget finns det goda möjligheter att komma över lovande projekt billigt om man väljer det spåret, säger Peter Zerhouni.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048