23948sdkhjf

Big pharma inte intresserade av att investera i Sverige

Storbolagen investerar miljarder i forskningsbolag runt om i världen men inte en krona av dessa investeringar går till svenska företag visar en ny granskning.
De senaste åren har riskkapitalisterna fått sällskap av läkemedelsjättarna på investeringsmarknaden. I september gick Merck samman med ett riskkapitalbolag för att genomföra ett par strategiska investeringar. Samarbetet, som de kallar The Merck research venture fund, sjösattes med 1,6 miljarder kronor i plånboken som skulle spenderas på lovande bioteknik-bolag. Roche, Novartis, Eli lilly, Astrazeneca och Sanofi har gjort liknande satsningar för att bredda sin pipeline.

Farhang Modaresi och Paerhati Aibibula är två masterstudenter vid Karolinska institutets bioentreprenörsprogram som efter ett initiativ från Stockholm business region undersökt hur storbolagen resonerar då de investerar i små forskande bolag. Totalt har de analyserat 19 olika storbolag och 300 olika tillfällen då de investerat i bioteknikbolag. Informationen har de fått från intervjuer och genom bolagens webbplatser.

– Vi trodde att det svenska skattesystemet och lönesituationen i landet var något som höll investerare borta, men överraskande nog var det inte ett problem.

En orsak till att investerarna inte kommer till skott i Sverige är på grund av vår oförmåga att omsätta innovationer till produkter på marknaden.

– Se bara på Danmark som fick sex investeringar av de 300 vi tittat på. Forskningen är bättre i Sverige än i Danmark, men danskarna är bättre på att göra produkter.

Något som är viktigt för investerarna är att bolaget har en kompetent och erfaren ledning och ser gärna att cheferna har tagit en produkt till marknaden förut.

– I Sverige råder det brist på ledare som har erfarenheter av en global marknad. Mycket på grund av att inga stora läkemedelsföretag har huvudkontor i Sverige.

Geografisk placering har betydelse för var bolagen vill investera.

– Avståndet från forskningsbolaget till det investerande bolagets huvudkontor får inte vara för långt. Investerarnas vill delta i styrelsemöten och det får inte vara för krångligt att ta sig dit.



Vissa företag drar
fördel av att de har säte i ett land med en stor marknad. USA får flest investeringar, hela 67 procent av de 300 investeringarna gjordes i amerikanska bolag.

I Europa fick Storbritannien och Schweiz flest investeringar.

– Att investerare gärna väljer Storbritannien beror mycket på att många storbolag är engelskspråkiga och att de lätt kan kommunicera med bolag de investerat i. Schweiz å sin sida har en stark finansiell institution med bra banker och ligger nära Tyskland, Italien, Frankrike och Österrike.

I intervjuer med storbolagen framkom det att den starka kronan gör Sverige attraktivt för investeringar och att forskningen har ett positivt rykte.

– Bara för att det inte gjorts några investeringar i Sverige än ska man inte låta sig nedslås. Se det istället som en massiv möjlighet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063