Nobelkommittéerna minskar risk för jäv
Skärper reglerna för att undvika framtida misstro kring utdelningen av Nobelprisen.
– Det är jävsregler om personliga kontakter och om man är med i någon större bolagsstyrelse. Efter de här diskussionerna har reglerna skärpts och stramats upp, vilket jag tycker har varit väldigt bra, säger Staffan Normark, Kungliga vetenskapsakademiens sekreterare och medlem i Nobelstiftelsens styrelse, till Vetenskapsradion.
Vid årets utdelning av Nobelpriset i fysiologi eller medicin har Nobelstiftelsen fått handskas med en uppmärksammad jävsituation. Göran Hansson, sekreterare vid Karolinska institutets Nobelkommitté och vice ordförande i stiftelsen som delar ut priset, är nämligen innehavare till ett patent inom Toll-liknande receptorer som spelar en viktig roll inom den Nobelprisade immunforskningen. Hur omröstningen gått till kan Göran Hansson inte svara på utan hänvisar till att det råder nobelsekretess i 50 år.
– Det är ett förhållande som jag har anmält till kommittén och som man har diskuterat medan jag har varit utanför rummet så det har handlagts precis enligt de regler som jag nämnde. När det sen gäller hur diskussioner har förts och beslut tagits och hur omröstningarna har gått till så får jag på grund av våra stadgar inte tala om det, säger han.
För tre år sedan uppmärksammade Vetenskapsradion två jävsituationer i samband med utdelningen av 2008 års Nobelpris. Det ena fallet handlade om att en medlem i medicinkommittén samtidigt satt i Astrazenecas styrelse och att Nobelpriset i fysiologi eller medicin det året tilldelades forskning som kunde gagna läkemedelsföretaget. Samma år hade också medlemmar i medicin-, kemi-, och fysikkommittéerna åkt på bjudresor till Kina och Japan.