Årets berg- och dalbana
Karo Bio. Två avtal, varsel, styrelsebråk och studiestart har präglat bolaget i år.
Men, under 2011 fick Karo Bio sin efterlängtade partner. I april tecknade de ett licens- och samabetsavtal med det indiska läkemedelsföretaget Alkem laboratories. Genom avtalet fick Alkem rätt att testa eprotirome i en klinisk fas III-studie där 500 högriskpatienter med fettrubbningar ska ingå. Karo bio får använda datan från den indiska studien när de ansöker om marknadsgodkännande i EU och i utbyte får Alkem rätt att marknadsföra eprotirome i Indien och vissa andra länder i Asien och Afrika.
I maj höll bolaget ett turbulent årsmöte som avslutades med att styrelseordföranden Bo Håkansson hastigt lämnade sin post. Det blev starten på ett omtumlande avhopp från ledningen då vd:n Fredrik Lindgren, Jens Kristensen som var chef för den kliniska utvecklingen, ekonomichefen Erika Söderberg Johnsson och forskningschefen Anneli Hällgren gick från bolaget en efter en. Av den ledningsgrupp som fanns innan årsmötet sitter i dag enbart en kvar på sin post, affärsutvecklingschefen Lars Öhman.
I oktober doserades den första patienten i fas III-studien med eprotirome vilket sparkade igång utvecklingsprojektets sista fas som ska genomföras innan bolag ansöker om marknadsgodkännande.
Två veckor senare presenterar Karo Bio sin nya vd. Per Bengtsson som hoppat in som tillförordnad blir bolagets permanenta vd. Dagen efter utnämnandet presenterar Per Bengtsson bolagets delårsrapport och meddelar att bolaget ska splittras och att kostnadsbesparingar ska göras. Huvudprojektet eprotirome hamnar i ett bolag och de övriga forskningsprojekten inom bolaget samlas i ett annat. 25 anställda som arbetar med forskningsprojekten varslas. I rapporten skrev de att bolagsdelen med de tidiga forskningsprojekten föreslås behålla företagsnamnet Karo Bio, men att de samtidigt förbereder sig för att knoppa av samliga projekt.
Karo Bio hann med en avknoppning redan innan året tagit slut. På julafton meddelade de att de tecknat ett samarbetsavtal med Pfizer värt 1,5 miljard kronor om ett prekliniskt projekt inom nya terapier för behandling av autoimmuna- och neurologiska sjukdomstillstånd.