23948sdkhjf

Konkursat Hebi höll turbulent stämma

Styrelsen beviljades inte ansvarsfrihet och aktieägarna har fortfarande inte sett röken av några pengar.
Läkemedelsbolaget Hebi Health Care försattes i konkurs av Stockholms tingsrätt i slutet av 2011 efter att bolaget sedan en tid haft ekonomiska svårigheter. I måndags höll bolaget, konkursen till trots, årsstämma i centrala Stockholm.

Dagens Industri var på plats och rapporterade om en tämligen turbulent stämma där grundaren och styrelseledamoten Refaat el-Sayed, nya vd:n Mikael Skönborg och en pressad revisor skulle svara på aktieägarnas frågor.

Det hela bottnar i att Hebi Health Care, med dåvarande vd:n Refaat el-Sayed i spetsen, lockade investerare att finansiera en ny affärsidé där läkemedelssubstanser och operationskläder skulle tillverkas billigt i egyptiska fabriker med billiga råvaror och subventioner från den egyptiska staten. Refaat el-Sayed fick då in 420 miljoner kronor i en nyemission från bland annat läkare, sjuksköterskor och veterinärer. Pengarna räckte dock inte långt och fabrikerna, som i dag är färdigbyggda, står stilla. I slutet av 2009 kastades bolaget ut från sin handelplats, NGM-börsen, då aktievärdet var nere på ett öre aktien.



Enligt Dagens Industris
reporter ställde sig inte bara de 78 aktieägare som deltog i årsstämman, utan även Refaat el-Sayed frågande till var pengarna tog vägen. Frågan förblev dock obesvarad.

Resultatet av årsstämman blev att styrelsen, med Refaat el-Sayed och Charlotte Malm, inte beviljades ansvarsfrihet. Detta efter att nya vd:n Mikael Skönborg röstat nej och fick sin vilja igenom då han står för 80 procent av rösterna.



Då Hebi Health Care försattes
i konkurs hade bolaget totalt 46 000 aktieägare. Konkursförvaltaren Mikael Kubu ska vara klar med konkursbouppteckningen i slutet av januari men säger till Dagens Industri att han ännu inte hittat något av värde i bolaget.

Refaat el-Sayed var väldigt omnämnd i pressen under 80-talet i samband med Fermentaskandalen, då han som vd för pencillinbolaget Fermenta under flera år lyckades fiffla med företagets ekonomi samt ljög om en doktorsexamen han inte hade. Han dömdes till sex års fängelse för bokföringsbrott och för brott mot insiderlagstiftningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062