Svårt ta efter Cameron
Sveriges branschorganisationer vill se en liknande life science-satsning som Storbritannien gjort, men statssekreterare Peter Honeth pekar på att det är svårare att samordna satsningar här.
Samtidigt får den brittiska myndighet som ansvarar för all offentlig vård, NHS, i uppdrag att bli mycket snabbare på att föra in nya tekniker och läkemedel i vården.
– Målet är att NHS ska bli snabbast i världen på att till sig nya idéer. Vi förstår att världen förändras och vi ska förändras med den, vi ska vara mer hungriga efter era affärer än någonsin tidigare, sa David Cameron i sitt tal när han presenterade satsningen för en grupp life science-ledare.
De tre svenska branschorganisationerna Sweden Bio, Swedish Medtech och Lif, skrev några dagar senare ett brev till regeringen med uppmaningen att Sverige borde göra en liknande satsning. Utbildningsdepartementet har tagit del av den brittiska planen.
– Engelsmännen är duktiga på att vidta åtgärder inom det här området. Framför allt är de duktiga på att marknadsföra det de gör. Vi gör också mycket, men kan bli bättre på att samla våra satsningar, säger Peter Honeth, statssekreterare hos utbildningsminister Jan Björklund.
Samtidigt ser han att den svenska strukturen gör det svårare för liknande satsningar här.
– De har till exempel NHS som samlar vården i hela landet. Det gör det lättare att genomföra reformer som dessa. Här är det mer trögrörligt med den decentraliserade vården, säger Peter Honeth.
Ändå försöker regeringen till vissa delar åstadkomma samma sak i Sverige genom de förhandlingar som nu pågår om ett nytt avtal för de så kallade ALF-medlen, pengar som landstingen får för forskning och utbildning.
– Vi vill tydliggöra att de landsting som ansvarar för läkarutbildningen och som har universitetssjukhus måste ligga mer i forskningens framkant. De ska vara mer aktiva i klinisk forskning och bli snabbare på att använda nya behandlingar, säger han.
Tongången är en annan i de avtal som skrivs mellan landsting och regering vad gäller ersättningar för läkemedel inom läkemedelsförmånen. Där vill socialdepartementet i stället pressa utgifter för läkemedel.
– Det här är en fråga som man kan närma sig från olika håll. Men vi har en nära dialog med socialdepartementet för att få det här att hänga ihop, säger Peter Honeth.
När det gäller satsningar för att få life science-företag att överleva de tidiga stadierna, likt den som Storbritannien nu gör, är Peter Honeth lite mer avvaktande.
– Det där behöver vi se över, men det är egentligen ett problem som är gemensamt för alla mindre företag i utvecklande branscher, så jag är inte säker på att det bästa är en särskild life science-satsning. Det kanske är bättre med mer allmänna skattelättnader för små forskande bolag, och det är en fråga för finansdepartementet.