Det stannade vid marsvinen
Under 2002, i det allra första numret av Biotech Sweden, skrev vi om Isconova som då höll på att ta fram ett tbc-vaccin. Enligt artikeln skulle det leda till världens mest effektiva vaccin, men hur har det gått?
– Det gjordes en del studier som publicerades och som visade positiva resultat i marsvin. Men sedan visade andra formuleringar som gjorts i det konsortsium som vi ingick i ännu bättre resultat, så man valde att inte gå vidare till några humanstudier. Så det stannade som ett forskningsprojekt, säger Gerd Rundström, platschef på Isconova i dag.
Ni håller fortfarande på med ett adjuvanssystem för vacciner, men har bytt plattform sedan dess. Varför?
– Matrix, som vi arbetar med i dag, är en är en vidareutveckling av Iscom-tekniken som vi höll på med då. I den ursprungliga Iscomplattformen fanns antigenet med vid bildningen av Iscompartikeln, vilket ställer särskilda krav på antigenet. Med Matrixteknologin kan man tillföra antigenet separat, vilket underlättar.
Redan då pratades det om att ni skulle utveckla adjuvanset mot humanmarknaden, samma mål som i dag. Har utvecklingen gått som ni trodde för tio år sedan?
– Allting har tagit mycket längre tid. Det tar tid att sätta upp en produktion och få ordning på alla kvalitetskrav. Nu har vi tillverkning av adjuvans för den veterinära marknaden.
Hur började det?
– Det började småskaligt 2004 och nu tillverkar vi två, tre
miljoner doser adjuvans per år till ett hästvaccin.
– Sedan har utvecklingen av Matrixet skett löpande. Man upptäckte att den behövde modifieras en del för få en bättre biverkningsprofil hos människor.
Var används adjuvanset i dag?
– Adjuvanset används i ett par olika utvecklingsprojekt även för humana vaccin. Just nu håller vi på med en egen klinisk studie på människa där vi testar hur effekten av vanligt säsongsinfluensavaccin påverkas av vårt adjuvans. Förhoppningen är att vi ska kunna visa att effekten ökar och att någon av vaccinproducenterna ska bli intresserade av ett samarbete.
Hur mår själva företaget i dag jämfört med då?
– Då var det runt fem anställda, idag är vi 25. Vi börsnoterades hösten 2010 och det var en viktig milstolpe för företaget.
Hur tycker du det är att arbeta i den här branschen i dag jämfört med för tio år sedan?
– Det blir tuffare hela tiden tycker jag. Det är högre och högre krav på att forska så effektivt som möjligt. Kraven på lönsamhet är påtagliga.
Var tror du Isconova är om tio år?
– Förhoppningsvis har vi då kommit så långt att vi har egen tillverkning av adjuvans för humana vaccin och att vårt adjuvans finns i vaccin från någon av de stora vaccintillverkarna.
Klicka på bilden för att se artikeln från 2002 i ett större fönster.