23948sdkhjf

Snabb handlingskraft avgörande nu

Nedläggningen är ett resultat av en global trend och Södertälje har mycket att lära av Lund nu.
Nu händer det. Igen. Svensk läkemedelsindustri drabbas av ett jättebakslag när Astra Zeneca meddelar att hela forskningsanläggningen i Södertälje läggs ner. Av de 3 700 forskare som arbetar på den svenska delen av R&D på Astra Zeneca kommer 1 100-1 200 drabbas.

Nedläggningen beror enligt företaget på en omorganisation av hela forskningsområdet neurovetenskap. Istället för att driva hela forskningen själva ska de göra det virtuellt. Det innebär att 40-50 personer ska hålla ihop forskningsområdet, själva jobbet ska göras av andra.

Det här är helt i linje med den trend som dominerat branschen de senaste åren, när big pharma misslyckas med att ta fram egna innovationer vänder de istället blicken utåt. Astra Zeneca har haft stora satsningar inom neurovenskapen men har trots det en mager CNS-pipeline. Lösningen blir att istället låta mindre innovativa företag göra de tidiga stegen i forskningen och sen köpa upp de projekt som visat sig lyckade. På det stora läkemedelsföretaget fokuserar man istället på att ha en bra expertorganisation som håller koll på vilka externa projekt som är mest lovande. I Astra Zenecas fall ska den gruppen inom neurovetenskap vara baserad i Boston och i Storbrittanien.

Men att Astra Zeneca följer trenden är så klart inget som tröstar de över tusen forskare och övrig personal som precis fått beskedet att deras arbetsplats inte kommer att finnas kvar. Självklart är det chock som dominerar idag. Men förhoppningsvis finns det tröst att hämta från de gamla kollegorna som satt i exakt samma situation i Lund för knappt två år sedan.

Jag var i Lund igår och vandrade runt i Astra Zenecas gamla lokaler och pratade med ledarna för den nya organisationen Medicon Village som byggts upp där i stället. De kan berätta om den chock som rådde i mars 2010, men som efter ett tag omvandlades till handlingskraftighet. Nu bubblar de av framtidstro. Medicon Village ska bli den samlingsplats för företag och universitet som regionen så länge behövt. De vittnar om stort internationellt intresse för det som nu håller på att byggas upp och de har tydliga planer för de kommade åren. Självklart har de många utmaninga framför sig, men få hade nog trott att regionen och forskarna på Astra Zeneca i Lund skulle landa så pass bra när besekedet kom i mars 2010.

I går träffade jag också flera före detta Astra Zeneca-anställda som valt att starta eget. De är lite nervösa så klart för hur det ska gå, men inte på något vis nedslagna. De har tagit chansen och de beskriver hur de fått upp ögonen för den biotechbransch som finns i Sverige och som de inte haft så mycket att göra med när de arbetade i den globala jätten.

Även ren fakta från Astra Zenecas nedläggning i Lund borde kunna skänka viss tröst. Av de 892 personer som drabbades av den nedläggningen hade 85 procent hittat nya arbetsuppgifter när väl anläggningen lämnades i januari i år. Forfarande letar mellan 100 och 150 personer jobb, men det är ändå många som hittat en ny väg framåt. Skillnaden nu mot då är så klart att runt 200 personer flyttade med till Mölndal eftersom det den gången handlade om en konsolidering av forskningen, så verkar inte vara fallet nu.

I Lund tog regionen tillsammans med universitetet och regeringen ett samlat grepp för att hitta en ny lösning efter nedläggningen. Det krävdes en kraftsamling och inte minst en rejäl investerare som Mats Paulsson för att få det hela på fötter. Nu är det upp till Stockholm att visa samma handlingskraft.

När väl chocken lagt sig finns det positiva tolkningar av dagens besked. Astra Zeneca kommer vara mer beroende och mer intresserad av extern forskning, det ger i sig en liten grogrund för nya små forskningsbolag att ta fart. Med lite tur väljer Astra Zeneca den här gången också att släppa ifrån sig några av projekten till forskare som vill driva dem vidare själva, något som inte skedde i Lund.

Ännu så länge är mycket oklart, en del kommer klarna under dagen idag, men det mesta kommer förbli oklart ett par månader. Men Lund är ett bevis på att det går att skapa ordning efter kaos. Förhoppningsvis finns det lärdomar därifrån som kommer alla drabbade i Södertälja i dag till gagn.

Läs även Ingrid Stenbergs analys på Newsmill.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094