"Astra Zenecas nedläggning en katastrof för Sverige"
Analytiker spår att vi halkar efter inom läkemedelsutveckling.
- Patentet för schizofrenilkemedlet Seroquel gel går ut i år och läkemedlet sålde för nästan sex miljarder dollar förra året, en summa som i det närmaste kommer att halveras 2012. Hoppet stod till Astra Zenecas läkemedelskandidat TC5214 som skulle bli en ersättare. Tyvärr var resultaten nedslående i de studier som gjordes efter två misslyckade fas III-studier och chansen är inte så stor att den kommer att nå marknaden. Astra Zeneca har inget annat preparat i sin CNS-pipeline utan det är ett svart hål, så det är inte så förvånande att man lägger ner stora delar av CNS-forskningen.
Vad betyder detta för Sverige?
- Det är en katastrof och inte bra när de stora bolagen försvinner och drar ner. Initialt frigör det visserligen kompetens, men på sikt är det allvarligt eftersom det är i de stora företagen som människor lär sig läkemedelsutveckling från grunden och det är ett stort problem om branschen missar den kompetensen. Många mindre bolag är bra på att forska och ta fram nya idéer, men det saknas ofta kunskap om hur man utvecklar en produkt industriellt, en allt mer komplex process som kräver en kompetens biotech-bolag sällan har råd att betala för.
Efter beskedet om nedläggningen i Södertälje sjönk Astra Zenecas aktie på torsdagsförmiddagen med drygt tre procent. Marknaden reagerade med andra ord negativt på beskedet, men nedgången var ändå måttlig.
- Man måste skilja på vad detta betyder ur ett samhällsperspektiv och ur ett bolagsperspektiv. För bolaget och aktieägarna innebär neddragningarna i stort sett en kostnadsbesparing på kort sikt och att man frigör kapital och för bolaget som sådant att man sparar pengar. Men sedan är det givetvis väldigt tråkigt för de människor som berörs av nedläggningen.
Kommer Astra Zeneca att försvinna ur Sverige nu?
- Nej inte helt, man har fortfarande en stor produktionsanläggning kvar i Södertälje och forskning kvar i Mölndal, men jag tror inte att bolaget kommer att nysatsa på forskning i Sverige. Istället riktar man blickarna mot nya tillväxtmarknader som Kina.
Vad betyder detta för branschen som helhet?
- Sedan Pharmacias nedläggning och Pfizer försvann ur landet har det varit ett sluttande plan och detta förstärker bilden. Men det var som sagt väntat och det är trist att människor förlorar jobbet.