23948sdkhjf
Annons

Ekblom: "Definitivt slut"

På presskonferensen beskrevs nedläggningen i Södertälje som mer omfattande än den i Lund som verkställdes under 2011. "Alldeles för tätt inpå den förra nedläggningen", menar Malin Linnér, fackrepresentant.
Vid presskonferensen klockan 12.00 i dag, torsdag, medverkade Astra Zenecas globala forskningschef Martin Mackay och Sverige-vd:n Anders Ekblom. Konferensen kom främst att handla om de omfattande nedskärningsplanerna som koncernenen presenterade på morgonen. Framförallt om de drygt tusen forskartjänster som försvinner från anläggningen i Södertälje.

- Jag är väl medveten om att detta beslut har en oerhörd påverkan på medarbetarna här och vi kommer verka för att de ska behandlas på bästa möjliga sätt, sa Martin Mackay.

Anledningen är de
väntade patentutgångarna och det faktum att kostnaderna kring läkemedelsutveckling har ökat de senaste åren. Besvikelserna kring läkemedelsprojekten inom diabetes och depression som floppade under 2011 har inte heller bidragit till en positiv bild. Astra Zeneca har redovisat, om inte minskande, så stilla nivåer i intäkter de senaste sex kvartalen och har under en tid tittat på vilka områden i verksamheten där kostnadsbesparingar kan göras. Svaret blev inom forskningsområdet neurologi som inte väntas leverera några nya läkemedel inom rimlig framtid.

- Vi har inte varit framgångsrika som företag inom neurologiområdet. Det beror på att forskarvärlden inte förstår neurologi tillräckligt i dag och då är det svårt att utveckla läkemedel mot bland annat Parkinson och Alzheimers, sa Martin Mackay.

I stället för att fokusera på att forska fram nya läkemedel kommer Astra Zeneca börja se över vilka samarbeten de kan knyta för att bli bättre på området. Anders Ekblom nämnde samarbetet med Karolinska Institutet som ett bra exempel på hur Astra Zeneca tillsammans med akademin kan gå tillbaka till grundforskningsnivån men ändå kunna utveckla intressanta molekyler vidare i läkemedelsprojekt.

Astra Zeneca har ännu inte slagit fast vilka läkemedelsprojekt inom neurologi som kommer att läggas ned, men Martin Mackay tror inte att forskningsprojekten kommer att gå i graven helt.

- Vi kommer att utvärdera projekten och se vilka som kan tänkas flyttas med till den virtuella forskningsbasen i Boston och vilka projekt som kan licensieras ut till andra bolag, sa han.

Totalt ska Astra Zeneca göra sig av med 7 300 tjänster globalt. Av dessa ryker 2 200 tjänster inom forskning och utveckling och resten från så kallade kringtjänster inom bland annat försäljning och administration. I Södertälje drabbas totalt mellan 1 100 och 1 200 anställda och i Mölndal väntas mellan 100 och 200 tjänster att försvinna. Anders Ekblom beskriver nedskärningarna i Södertälje som mer omfattande än de som gjordes i forskningsanläggningen i Lund och som förverkligades under 2011.

- I de besparingsplaner som vi deklarerade i början av 2010 handlade det inte om att lägga ner en anläggning utan snarare om att flytta resurserna, så många av de forskare som fanns i Lund blev erbjudna jobb på de andra anläggningarna. Här handlar det inte om en sådan flytt utan är ett mer definitivt slut eftersom det inte finns behov någon annanstans i koncernen för dessa personer, sa Anders Ekblom.



Malin Linnér, fackrepresentant
från Unionen säger att de hade väntat att vissa nedskärningar skulle göras i Sverige men är förvånad över att över att de var så omfattande.

- Vi trodde inte att hela forskningsanläggningen skulle läggas ned. Nedskärningar som dessa sker alldeles för tätt inpå de nedskärningar som Astra Zeneca lanserade i samband med årsredovisningen 2010, de anställda har inte fått visa vad de går för, sa hon.



Hon är dessutom
väldigt kritisk till de tidsramar bolaget har satt upp. Innan slutet av innevarande år ska forskartjänsterna i Sverige ha upplösts.

- Det går inte att få bort så många personer på ett bra sätt under en så kort tid, sa hon.

Facket har sedan en tid vetat om att nedskärningar skulle göras och har förberett sig på att ta hand om de anställda. Malin Linnér berättar att det finns en handfull forskare som drabbades av nedläggningen i Lund och har flyttat till antingen Mölndal eller Södertälje och nu på morgonen möttes av budskapet.

- Det är klart att det är tungt att mötas av ett sådant här besked. Just nu får cheferna på Astra Zeneca ta hand om sina anställda, det är inte lätt för dem att leverera ett besked som detta heller, sa hon.

På måndag inleds de fackliga förhandlingarna och då kommer detaljer kring nedskärningarna att diskuteras. Några fasta besked kommer att ges i slutet av februari eller i början av mars.

Kommentera en artikel
Annons
Annons
Utvalda artiklar

    Nyhetsbrev

    Sänd till en kollega

    0.063