23948sdkhjf

Beror inte på svensk forskningspolitik

Ett resultat av global konkurrens, enligt Jan Björklund.
Utbildningsminister Jan Björklund fick beskedet om Astra Zenecas neddragningar i Södertälje i går kväll och avbröt ett EU-toppmöte i Köpenhamn. Vid en presskonferens i dag, torsdag, konstaterade han att bekedet är allvarligt för Sverige och svensk forskning men att det inte ska tolkas som en åtgärd riktad mot Sverige.

- De besked jag har fått efter samtal med Astra Zeneca är att de inte lägger ner i Sverige för att de är missnöjda med det svenska forskningsklimatet, utan att det är ett resultat av en stor global neddragning, sa han.

Jan Björklund uttryckte också sympati för de uppsagda och deras familjer, men konstaterade att de utgör en välutbildad grupp med hög kompetens som knappast kommer att ha svårt att hitta sysselsättning. Samtidigt utesluter inte regeringen att det kan bli aktuellt med riktade arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

- Men den största utmaningen är att behålla denna mycket avancerade kompetens i Sverige och i regionen. Detta är personer som är mycket attraktiva på den globala arbetsmarknaden.

För att göra detta tillsattes i morse Jan Björklunds företrädare på ministerposten, Lars Leijonborg, som samordnare med uppgift att på olika sätt säkerställa att den friställda kompetensen stannar i Sverige. Vad det innebär mer konkret framgick inte vid presskonferensen.

Bland åtgärder på längre sikt ansåg Jan Björklund att det är viktigt att fundera över villkoren för den medicinska forskningen. Han påpekade att Sverige har varit och fortfarande är framstående inom medicinsk forskning men att vi måste bli bättre.

- Vi lever i en global konkurrens som aldrig förr, inte minst från länder i Asien. Vi måste fundera på hur attraktivt det är att förlägga medicinsk forskning Sverige och Europa.

Den medicinska forskningen får cirka tio miljarder kronor per år i statliga anslag, och är pengamässigt det högst prioriterade forskningsområdet. Jan Björklund framhöll även Sci life lab som ett exempel på en stor satsning, men efterlyste en större öppenhet från sjukvården för samarbeten med läkemedelsindustrin för att stärka Sveirges ställning inom den medicinska forskningen.

- Beskedet i dag visar hur konkurrensutsatta vi är, och det finns bara ett svar. Vi måste bli ännu bättre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063