23948sdkhjf

Branschen beklagar beskedet

Allvarligt, sorgligt och illavarslande - life science-branschen kommenterar Astra Zenecas beslut om att avveckla forskningsverksamheten i Södertälje.
Johan Järte, vd för Sweden Bio, branschorganisationen för de svenska bioteknikföretagen.

Vad är din kommentar till Astra Zenecas nedläggning i Södertälje?

- Vi beklagar naturligtvis beslutet och åtgärden. Nu om någon gång gäller det att vi kraftsamlar bakom life science och tar hand om den kompetens som friställs och ser till att den stannar i Sverige. Det skulle innebära ett stort kunskapsdränage annars. Men även om neddragningen är tråkig ger den också möjligheter inför framtiden och om vi sköter korten rätt kan det innebära en skjuts för innovationsutvecklingen i Sverige.

Vad händer nu?

- Nu är det tid för alla att reflektera över vad vi skulle ha gjort och vad vi kan göra. I Storbritannien och i Frankrike har David Cameron respektive Nicolas Sarcozy satt fokus på life science och det är ett bevis på att de har förstått hur viktig branschen är. Neddragningen i Södertälje är en signal om att det är dags att vakna upp och det är bara att hoppas att det inte är för sent.

Vad kommer Sweden Bio att göra?

- Vi manar till kraftsamling för att ta hand om de människor och det humankapital som nu friställs. Det kan till exempel ske med riktade åtgärder från företag och universitet, genom att skapa inkubatorer i området och andra life science-fokuserade åtgärder. Alla i branschen måste tänka på att det nu finns mer än 1 000 välutbildade personer som står till förfogande.

Vad betyder detta för branschen?

- Det är en lång uppfärsbacke för att återföra Sverige till den nivån vi en gång hade inom medicinsk forskning och läkemedelsutveckling.

Är neddragningen ett tecken på att Astra Zeneca är på väg att lämna Sverige?

- Det hoppas jag verkligen inte. Vi som branschorganisation ska göra allt för att företaget inte lämnar landet. Vi har redan förlorat Pharmacia och det får inte upprepas.

Anders Blanck, vd i Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen.

Hur ser du på Astra Zenecas beslut?

- Att Astra Zeneca har beslutat att avveckla forskningsenheten i Södertälje är ytterst allvarliga besked. Det är allvarligt för Sverige, det är allvarligt för den forskande industrin och det är självklart allvarligt för medarbetarna som kommer att beröras.

Vad betyder det?

- Vi har ännu inte all information från Astra Zeneca om detaljerna i deras beslut, och kan därför inte kommentera beslutet fullt ut. Men såväl Astra Zeneca som alla våra andra medlemsföretag lever i en allt tuffare miljö. Svårigheten att introducera nya läkemedel, och ett allt större krav på prissänkningar på läkemedel, påverkar alla företag. Grundproblemet är att sjukvården inte är tillräckligt intresserad av innovationer och nya läkemedel, och den nytta de kan ge patienterna.

- Astra Zenecas beslut visar att Sverige, tyvärr, har svårt att i dag hävda sig i den internationella konkurrensen om läkemedelsföretagens investeringar.

Ylva Williams, vd för Stockholm Science City

Vad är din reaktion på nedläggningen i Södertälje?

- Det är jättesorgligt, vi behöver ett stort globalt läkemedelsföretag med forskning i Sverige. Det är också sorgligt på ett sentimentalt plan eftersom svenska bolag alltid har legat i topp vad gäller CNS-forskning.

Blev du förvånad?

- Jag blev överraskad av beskedet men samtidigt var det inte oväntat. Frågan har inte varit om Astra Zeneca lägger ner utan när.

Vad betyder det här för regionen?

- Det är ett hårt bakslag, men samtidigt kan man finna styrka i att det efter Pharmacias nedläggning i Uppsala nu finns fler anställda inom life science i Uppsala än tidigare. Det viktiga nu är att göra rätt och plocka upp den kompetens som friställs och där är vi en av många aktörer som kan gå in och hjälpa till.

Hur påverkar nedläggningen life science-branschen?

- Vi är så globala och Astra Zeneca är inte mer svenskt än brittiskt, men nu måste vi vara på tårna och bli bättre på att visa att Sverige och Stockhomsregionen är bra och effektiva att bedriva forskning i. Det man kan fundera på är hur viktigt det är för stora företag att ligga i nära anslutning till ett universitetet. När Astra Zeneca etablerades i Södertälje 1913 var det förmodligen viktigare med kommunikationer och närhet till hamnen, men i dag tor jag att det är viktigare att ligga nära kunskapen i form av akademin.

Ola Björkman, vd Stockholm Uppsala life science.

Vad är din reaktion på beskedet om Astra Zenecas nedläggning?

- Det är illavarslande, Astra Zeneca är viktigt för Sverige och svensk life science.

Vad betyder det för regionen?

- Det är förstås negativt eftersom det är viktigt att ha ett stort företag som Astra Zeneca i regionen, sedan får vi analysera vad det betyder på lång sikt.

Är du förvånad över beskedet?

- Ja, kanske framförallt att det kom nu. Vi har uppfattat forskningen hos Astra Zeneca som viktig och särskilt den i Södertälje. Men att stora företag lägger ner verksamheter är ju en utveckling som sker överallt, så varför inte i Sverige. Nu är det viktigt att snabbt tänka till hur man kan ta tillvara på kompetensen. Det finns en förebild efter Astra Zenecas nedläggning i Lund där den triggade avknoppningar från företaget, och det kan vara en möjlig väg framåt.

Innebär detta att Astra Zenca är på väg att lämna Sverige?

- Det har jag ingen kommentar till. Men tidigare nedläggningar av stora företag, som av Pharmacia, har visat att kompetensen inte behöver försvinna för det. Ur sådana här chockbesked kan det finnas frön till utveckling, men det är viktigt att kompetensen behålls inom regionen och där hoppas jag att vi och andra organisationer kan vara delaktiga.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08