23948sdkhjf

De innovativa idéerna finns i vården

Vi står vid ett vägskäl där Sverige behöver ta ett affärsmässigt helhetsgrepp kring framtidens hälsa och sjukvård, för välfärdssamhället såväl som för näringslivet.
Offensiva satsningar på innovationer i offentlig sektor sker världen över – både för att det är nödvändigt för att hantera ökade kostnader och för att det finns nya affärsmöjligheter att ta tillvara.

Längst går Storbritanniens strategi och miljardsatsning på hälsa, välfärd och life science som nyligen lanserades av premiärminister David Cameron. Se artikeln här intill.

Utgångspunkten är att både möta samhällets ökade sjukvårdsbehov, inom samma ekonomiska ramar som dagens, och de strukturomvandlingar som sker inom lifes cience-sektorn.

Nytt fokus blir på translationell medicin där patientens behov ska mötas genom mer innovation och utveckling i samverkan över hela kedjan av sjukvård, forskning och näringsliv.



Även om
sjukvårdssystemet i Storbritannien skiljer sig från det svenska är det intressant att se hur de identifierar offentlig verksamhet som en innovationsplattform. Ett effektivt välfärdssystem som fokuserar på hälsa lägger grunden för en frisk och mer ekonomiskt aktiv befolkning.

Innovativa behandlingsmetoder som exempelvis titt-

hålskirurgi leder till stora hälsovinster för patienten. Genom innovation kan vi samtidigt öka kvaliteten och produktiviteten i vården.

Som innovationsplattform är offentlig verksamhet en viktig första marknad för innovativa företag och bas för internationell expansion och därmed en tillgång för ekonomisk tillväxt.

Ett svenskt exempel på genombrott inom translationell medicin är diagnosmetoden för havandeskapsförgiftning som både kan förklara förloppet och ge möjlighet till behandling redan tidigt under graviditeten. Forskarna belönades med Athenapriset i december 2011 och genom bolaget Preelumina Diagnostics AB lanseras diagnosmetoden under 2012.

Sverige har stor potential att utveckla nya behandlingsmetoder där sjukvården och välfärdssystemet är kvalificerade kravställare och kunder och samtidigt fungerar som testmiljö för nya innovativa metoder. Svensk behandlingsforskning bör vara en central del i svenska statens strategi för innovation och välfärd.

Innovationskraft i offentlig sektor kan bli ett av Sveriges stora styrkeområden. Regeringens initiativ kring testbäddar inom hälso- och sjukvård och omsorg och innovationsupphandling som Vinnova driver är viktiga steg i rätt riktning. Sju potentiella testbäddar för såväl äldreomsorg, sociala innovationer i vården som nya metoder och tekniker ingår i en förstudie.

Under våren kommer vi att bjuda in organisationer att söka finansiering för etablering av testbäddar. Vinnova har också regeringens uppdrag att driva en kompetenskraftsamling för att stödja innovationsupphandling i offentlig verksamhet. Detta är några av våra viktigaste prioriteringar för 2012.

Jag ser fram emot att 2012 blir året då vi går från ord till handling och satsar på innovationskraft i offentlig sektor. Och att implementeringen blir lika kraftfull som ambitionen. Som David Cameron betonar – ”making in happen”!

Jenni Nordborg

Enhetschef bioentreprenörskap på Vinnova

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.056