23948sdkhjf

Lättare för småbolag att få pengar ur nästa ramprogram

Med nya programmet Horizon 2020 vill EU sätta SME:s och innovationer i fokus. För första gången kan all EU-finansiering av FoU samlas under ett och samma tak.
EU-kommissionen har lämnat in ett förslag som fokuserar på innovationer och utveckling av små och medelstora bolag, SME:s. Förslaget, som kan bli verklighet i EU:s kommande ramprogram för forskning och utveckling, Horizon 2020, välkomnas i Sverige.

– Det pratas mycket om innovationer enligt bottom-up-strategin vilket är positivt. Förslaget visar att EU har blivit mer medvetna om SME-bolagens behov, säger Karin Aase, Vinnovas EU-kontakt för SME-bolag.

Ramprogrammet består av fyra delar varav två av dem kommer att beröra det uttalade målet att satsa på innovation inom SME-bolag. Kommissionen vill att 15 procent av de båda delarnas totala budget går till SME:s, men än är inga beslut tagna.

– Det är för tidigt att sia om hur mycket som sätts av för forskningsfinansiering eller som stöd till bolagen. Men vi hoppas på att den totala budgeten blir 80 miljarder euro, säger Karin Aase.

Men även om ingenting är fastställt anser Karin Aase att förslaget innehåller en hel del matnyttigt för de innovativa bolagen. Flera av SME-satsningarna i Horizon 2020 har redan testats under det föregående ramprogrammet och har visat sig fungera bra.

– Ett exempel är sommarens arbetsprogram inom Hälsa där stort fokus lades på SME:s och på att underlätta för deras deltagande i programmet. Utlysningarna var breda och ungefär hälften var riktade till SME-bolag. Inom flera utlysningar skulle också bolagen ha en ledande ställning inom projekten och konsortierna vara små.

För att stötta SME-bolagen vill kommissionen inrätta ett finansieringsinstrument som har ett amerikanskt stödprogram som förlaga, Small business innovation research programme.



Instrumentet består
av tre delar. I den första får bolagen finansiering till studier som ska visa att produkten fungerar. I den andra kan bolagen söka ett större anslag som ska finansiera studier som styrker effekten inför marknadsintroduktion.

EU-kommissionen menar att bolagen redan här ska kunna vara starka nog att ta in privat finansiering, men om det inte lyckas har de möjlighet att få hjälp med kapital i instrumentets tredje del som är kommersialiseringsfasen. Här ges bolagen möjlighet att låna pengar eller att få pengar från riskkapitalister genom EU.

– Detta kommer att göra det lättare för små och medelstora företag att ta lån och ger dem även support när det kommer till att söka riskkapital. Det är mycket positivt för dessa företag som annars har väldigt svårt att få kapital, säger Karin Aase.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.087