Bolagen ökar trots oro
Arton av börsens 25 största life science-bolag visade på ökad omsättning vid den senaste årliga avrapporteringen. Förvärv och samarbetsavtal är några orsaker till den positiva trenden.
Exempelvis ökade Medivirs omsättning med stora mått. Från att ha omsatt 54,9 miljoner kronor under 2010 ökade omsättningen med 1 172 procent under 2011 då bolaget omsatte totalt 698,6 miljoner kronor. Ökningen beror både på att Medivir under 2011 fick ett antal engångsbetalningar från sina samarbetspartners men också för att de köpte upp läkemedelsbolaget Biophausia
– Biophausia har en stabil försäljning och omsätter omkring en halv miljard om året. Köpet gjorde att vi fick en inkomstkälla, men också fick tillgång till enheter som marknadsföring, regulatory, inköp och logistik, som bolaget tidigare saknade. Nu är vi ett mer komplett läkemedelsföretag, säger Maris Hartmanis, vd för Medivir.
De ökade intäkterna föranledde även positiva resultat efter skatt för helåret och Medivir gick från en förlust på -134,2 miljoner kronor under 2010 till en vinst på 113,8 miljoner kronor under 2011.
Forskningsbolaget Active Biotech mötte ett dråpslag på börsen under sommaren men redovisar ändå förbättrade resultat. Under 2011 omsatte Active Biotech 234,6 miljoner kronor, vilket är en ökning med nära 2 000 procent från fjolåret.
– Den höga omsättningen beror på att vi under året tecknade ett samarbetsavtal med det franska läkemedelsbolaget Ipsen avseende vårt prostatacancerprojekt med substansen tasquinimod och fick 223 miljoner kronor i en initial betalning.
Trots det är resultatet för helåret negativt vilket förklaras av höga kostnader för det omfattande fas III-programmet med tasquinimod, säger Hans Kolam, finanschef på Active Biotech.
Moberg Dermas samarbete med Meda och försäljningen av bolagets preparat mot nagelsvamp, Nalox, resulterade i positiva siffror i Moberg Dermas årsredovisning.
Omsättningen ökade med 558 procent under 2011 och intäkterna ledde till att bolaget minskade förlusten till -6,4 miljoner kronor under 2011 från 2010 års resultat på -31 miljoner kronor.
Det var inte bara positiva nyheter som låg bakom årets uppsving i årsredovisningarna. Diamyd Medical och samarbetspartnern
Ortho-McNeil-Janssen fick negativa resultat i fas III med diabetesvaccinet Diamyd under 2011 och avvecklade merparten av diabetesprojektet.
Trots bakslaget fick Diamyd Medical behålla de 327 miljoner kronor som de fick vid tecknandet av samarbetsavtalet och eftersom 230 miljoner kronor av dessa bokfördes under det brutna räkenskapsåret 2010/2011 ökade Diamyd Medicals omsättning och resultat för perioden.