23948sdkhjf

"Silverekonomin är en tillgång"

När regeringen presenterade huvuddragen i den kommande forsknings- och innovationspropositionen deltog jag på OECD-möte i Japan där vi diskuterade de utmaningar världens står inför med en åldrande befolkning. Det är slående hur lika vi i Sverige och Japan ser på både utmaningar och vad som behöver göras för att skapa framtida möjligheter. Samtidigt är det få regeringar som verkligen tar tag i de svåra besluten och prioriteringarna. Det är inte hållbart att diskutera forskning och innovation vart fjärde år, det måste upp högt på den dagliga politiska dagordningen.

Glädjande nog blir människor allt äldre både inom OECD och i utvecklingsländer. Utmaningen ligger i om färre ska försörja fler. Enligt WHO kommer andelen av världens befolkning som är över 60 år att dubblas mellan år 2000 och år 2050. Japan är det land som har, och kommer att ha, störst andel åldrad befolkning. Sverige ligger i dag också i toppen. Vi har kommit tidigt in i ålderpuckeln. Men för många andra länder är utvecklingen mycket snabbare på grund av att födelsetalen också går ner kraftigt.

Utmaningen med en åldrande befolkning behöver mötas genom nytänkande och samverkan mellan flera politikområden. Förebyggande hälsa är helt centralt och måste vara en livslång process. Pensionssystem och arbetsmarknad behöver anpassas för att matcha behov och tillgångar. Vi behöver möjliggöra arbete långt upp i åren, en andra karriär som diskuteras i Japan. Och allt hänger ihop. Arbete gör oss friskare; det är inte bara de friska som arbetar, de som arbetar eller är aktiva längre håller sig också hälsosammare och friska.

Silverekonomin är en stor tillgång, det är de äldre i Japan som både har tillgångar och spenderar pengar, de bidrar mycket till tillväxt i ekonomin. Dock går det trögt med spridningen av nya lösningar i samhället för äldre. Japan är ledande inom robotik och it-lösningar för vård men implementeringen går mycket långsamt. Sverige har en fördel med vårt utvecklade systemtänk och att vi faktiskt testar nya lösningar i vård och omsorg. Exempelvis har Danderyds sjukhus och det japanska företaget Cyberdyne via Robotdalen startat ett samarbete kring kliniska tester inför produktlanseringen av robotdräkten Hal som ger stöd vid rehabilitering. Sverige har kapacitet att hantera komplexa system där vi kan utveckla globalt attraktiva testbäddar.

Regeringen satsar helt
rätt på strategiska innovationsområden och samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig verksamhet. När forskningens betydelse för samhällsutvecklingen ökar måste forskningspolitiken skapa förutsättningar för samverkan. Politiken måste sätta långsiktiga mål och följa upp resultat - det är en förutsättning för global konkurrenskraft.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062