"Sänkt bolagsskatt gynnar inte bara storbolag"
Astrazenecas nya styrelsetopp välkomnar regeringens sänkning av bolagsskatten men ser gärna att den sänks mer.
“En kraftigt sänkt bolagsbeskattning medför ökad attraktionskraft för utländskt kapital och leder dessutom till att en större del av vinsterna sett ur ett globalt perspektiv beskattas i Sverige”, skriver han.
Regeringen la i budgetpropositionen fram förslaget om att sänka bolagsskatten till 22 procent från och med 2013. Sverige har historiskt sett haft bland de lägsta bolagsskatterna i Europa, men på senare år har EU- och OECD-ländernas upprepade skattesänkningar resulterat i att Sverige halkat efter. Enligt siffror från Svenskt Näringsliv låg den svenska bolagsskatten på 26,3 procent under 2011, vilket kan jämföras med ett genomsnitt på 22,9 procent i EU och 25,6 procent i OECD-länderna. Leif Johansson välkomnar regeringens sänkning men skulle gärna se att den sänks ytterligare “till intervallet 15–20 procent som finansminister Anders Borg flaggat för”.
Frågan om bolagsskatten har varit omdiskuterad och vissa argumenterar att en skattesänkning endast kommer att gynna stora företag, något som Leif Johansson anser är felaktigt.
“Utifrån min erfarenhet av att leda svenska exportföretag och internationella bolag, vågar jag påstå att det samlade bolagsskattetrycket har stor betydelse för var globala företag väljer att lägga sina investeringar. Den praktiska erfarenheten stöds av många forskare på området, som framhåller att en sänkt bolagsbeskattning skulle medföra positiva effekter för såväl tillväxt som välfärd och konkurrenskraft”, skriver han.
Leif Johanson håller dock med om att sänkt bolagsskatt är särskilt viktigt för internationella företag och svensk exportindustri, men tror ändå att en sänkt bolagsskatt kommer att fungera som en kapitalinjektion för alla typer av bolag.
“Att de större företagen gynnas främjar även de mindre som ofta verkar som leverantörer och underentreprenörer till de större företagen. Forskningen visar dessutom att länder med stor internationell sektor och stor högförädlad varuexport och kvalificerad tjänsteexport särskilt skulle gynnas av sänkt bolagsskatt”, skriver han.