23948sdkhjf

Diamyd jagar uppköpskandidater

Efter dubbla bakslag ekar det tomt i Diamyds projektportfölj. Med en kassa på nästan 400 miljoner söker bolaget nya strategiska möjligheter.
Diamyd la under 2011 ner i stort sett hela projektet mot typ 1-diabetes och beslutade i slutet av oktober att begränsa den fortsatta finansieringen av det som är kvar av diabetesprojektet med högst upp till 30 miljoner kronor de kommande tre åren. I somras kom ett nytt dråpslag då NP2 Enkefalin, som utvecklas mot svårbehandlad cancersmärta, levererade negativa resultat i fas II. Sedan dess har bolaget funderat över nästa steg.

- Efter fas II-resultaten har vi övervägt olika alternativ. Ledningen i vårt dotterbolag i USA visade intresse av att köpa loss plattformen och nu har vi kommit fram till att det var den bästa lösningen, säger Peter Zerhouni, vd på Diamyd.

Köparen är Periphagen, ett bolag som startats av ledningsgruppen i det amerikanska dotterbolaget och där några dessutom står som upphovsmän till NTDDS-plattformen. Köpesumman uppgår till en

dollar och köpet genomförs förutsatt att Diamyds aktieägare ger klartecken vid en extra bolagsstämma i slutet av oktober. Enligt avtalet kommer Periphagen att överta samtliga rättigheter. I utbyte får Diamyd tio procents ägande i bolaget, rätt till totalt 66 miljoner kronor vid eventuella milstolpar, ytterligare tio procent av framtida partnerintäkter till Periphagen och royalties på framtida NTDDS-produkter.

Vad finns egentligen kvar i företaget Diamyd?

- Tyngdpunkten på utvecklingen av NTDDS-plattformen har legat i USA, även om vi har hjälpt till härifrån Stockholm också. Efter avyttringen av den amerikanska verksamheten blir vi fem personer kvar på företaget och de som är kvar behövs för att hålla liv i diabetesprojektet, säger Peter Zerhouni.



Vad händer inom diabetesprojektet?



- Vi har sagt att vi i nuläget inte ska satsa större pengar på kliniska studier med GAD65, men vi uppmuntrar forskarinitierade studier. Vi tror att effekten kan förstärkas om man kombinerar det med andra behandlingar och att chansen att påverka sjukdomsprocessen är större vid förebyggande behandling. Det pågår en studie i Skåne där vaccinet utvärderas i förebyggande syfte och vi väntar resultat i början av 2015. Det finns också forskare som vill testa vaccinet i kombination med andra läkemedel i små och mindre kostsamma kliniska pilotstudier inom nydiagnostiserad typ 1-diabetes, men inget är klart.

Kvar i forskningsföretaget Diamyd finns förutom ett hopp till diabetesvaccinet, även en förhållandevis stabil kassa och innehav i två bolag. I slutet av augusti hade företaget 380 miljoner kronor i kassan och en börsplats med ett värde i sig. Med nuvarande verksamhet räcker kassan enligt Peter Zerhouni inte i evighet, men i många år, men bolaget verkar ha andra planer.

- Med vår kassa i kombination med rådande svårigheter för många bra verksamheter att hitta finansiering finns betydande möjligheter till strategiska förvärv.

Inom diabetes?

- Vi letar brett och aktivt, det kan jag säga. Fortsättning följer... .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063