Positiva resultat i pausat projekt
Krisdrabbade Kancera levererar forskningsresultat från bolagets PFKFB3-hämmande läkemedelskandidat.
Kancera kommunicerade i mitten av oktober att de skulle lägga PFKFB-projektet på hyllan till förmån för bolagets andra läkemedelskandidat som hämmar tillväxtfaktorn ROR-1. Kancera utvecklar i dag två läkemedelskandidater för behandling av leukemi och solida tumörer med två olika angreppssätt. ROR-projektet utvecklas som behandling mot kronisk lymfatisk leukemi och verkar genom att hämma tillväxtfaktorn ROR-1 som hindrar cancercellen att begå cellulärt självmord, apoptos. PFKFB-projektet verkar genom att hämma enzymet PFKFB3, som visat sig minska ämnesomsättningen och tillväxten i cancerceller. PFKFB-hämmaren har i en tidigare preklinisk studie inte uppnått önskad effekt för behandling av koloncancer, men har därefter visat sig bromsa tillväxt av tumör från mänsklig bukspottkörtel.
I den aktuella studien har bolagets PFKFB-hämmare testats i djurmodeller. Resultaten visar att substanserna bromsar tillväxten av bukspottkörtelcancer. Vidare visade sig substansen fördelas effektivt i kroppen och tolereras väl. Bolaget fasthåller dock planen på att avvakta med vidareutveckling av läkemedelssubstansen tills dess att den ekonomiska situationen stabiliserats.
- Att PFKFB-hämmare på egen hand kan minska tillväxten av en bukspottkörtelcancer är mycket glädjande och stödjer vår strategi för hur denna svåra sjukdom kan angripas. Dessutom visar resultaten att vi enligt plan har lyckats att nå en viktig milstolpe i ett tekniskt utmanande projekt, säger Thomas Olin, vd på Kancera, i ett pressmeddelande och fortsätter:
- Nästa steg i projektet är att ytterligare förbättra PFKFB-hämmarnas läkemedelsegenskaper och utvärdera effekt på tumörtillväxt i kombination med standardterapi mot bukspottkörtelcancer. Kancera står dock fast vid tidigare meddelat beslut att prioritera bolagets ROR-projekt varför vidare utveckling av PFKFB-projektet först återupptas när adekvat finansiering har säkrats