Tiden på väg att rinna ut
En yta motsvarande 22 fotbollsplaner ekar snart tomma i Snäckviken. Lokalerna skall övertas i början på 2013 men än är inga kontrakt påskrivna.
– Vi har över 1 000 dataapplikationer och 18 kilometer arkiv att hantera, det är ungefär samma sträcka som mellan Södertälje och Kungens kurva. Men vi jobbar på och än så länge har det gått planenligt, säger Gunilla Osswald som håller i avvecklingen av Astrazenecas forskningsite i Södertälje.
För cirka 800 av de totalt 1 400 personer som blev utan jobb i samband med nedläggningsbeslutet är framtiden ännu oklar. Även om över 600 av de tidigare anställda vet vad de ska göra i framtiden är det långt ifrån alla som har hittat ett jobb inom life science-sektorn i Stockholmsområdet eller ens i Sverige.
– Jag upplever att många nu har landat i att vi ska stänga och inser att de måste tänka nytt för att lösa sin situation. Det betyder att ungefär en tredjedel av dem som har fått jobb går till någon helt annan verksamhet, cirka 100 lämnar Stockholm för jobb på andra ställen både i Sverige och utomlands och lika många tänker starta företag, säger Gunilla Osswald.
För dem som vill starta och utveckla nya verksamheter har Södertälje kommun tillsammans med Länsstyrelsen tidigare utsett Uppsala Innovation Centre, UIC, till den inkubator som ska finnas till hands och hjälpa fram de nya bolagen.
– Vi har träffat ungefär 20 olika företagsprojekt såhär långt och de flesta ser ut att passa i något av våra program. Vi ställer krav på innovationshöjd i vår verksamhet så över lag är det är hög kvalitet på affärsidéerna här, säger Anders Nordström, senior rådgivare i affärsutveckling på UIC.
Inkubatorn har fått finansiering för tre år framåt och fokuserar i dagsläget på att ta tillvara företagsidéer hos Astrazenecas tidigare anställda, men tanken är att det ska bli en långsiktig satsning som stannar i Södertälje.
Regeringen har tidigare lovat finansiering till ett institut för hållbar processutveckling och katalys i Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP:s regi.
– Vi har fått klartecken om 100 miljoner kronor under 2013 och vidare finansiering för institutet de närmaste tre åren, precis hur mycket pengar det handlar om får vi veta i samband med forskningspropositionen som kommer i oktober.
Anitra Steen, som är Södertälje kommuns lokala samordnare för Astra Zenecas nedläggning, tror att det nya institutet kommer att vara gynnsamt Södertälje.
– Det skapar nya arbetstillfällen och förhoppningsvis kan det också ha positiv påverkan på vår dialog med akademin så att fler verksamheter kan förläggas i Södertälje. Sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv anser jag att det finns möjligheter här som är för bra för att förbise.
Astrazenecas pressansvariga , Anna-Leena Mikiver, berättar att de, förutom SP, också förhandlar med andra aktörer om både lokaler och laboratorieutrustning.
– Vi har en dialog med SP om en av byggnaderna med tillhörande utrustning och hoppas att vi ska hitta en bra lösning för övriga byggnader också. Tanken är att vi ska vara klara före årsskiftet men vi får se om den tidsramen håller.