OECD-utvärdering: "Slå samman finansiärerna"
Motverka finansieringsluckor i tidiga skeden genom att ha få starka finansiärer, se över skatterna för riskkapitalinvesteringar och utbilda inte fler än vad arbetsmarknaden har plats för, är några av råden från OECD som gjort en genomgång av den svenska innovationspolitiken.
- Ni har en ny innovationsstrategi och en stark proposition inom forskning och innovation så vi hoppas att utvärderingen kan bidra till att implementera det som stakats ut i Innovationsstrategin, sa han under presskonferensen.
OECD uttrycker sig i positiva ordalag om Innovationsstrategin men lyfter samtidigt ett varningens finger och rekommenderar regeringen att ha i åtanke den innovationsstrategi som lanserades under 2004 som misslyckades med att leva upp till förväntningarna.
Generellt ges Sverige högsta betyg och beskrivs som ett av världens bästa länder när det kommer till innovation. Utvärderingen pekar också ut Sverige som ett land som går i bräschen för innovationsarbete och borde utnyttja sin framstående position till att ta fram politiska riktlinjer för innovation. Samtidigt pekas svagheter ut i form av relativt små kunskaps- och excellenscentran vid svenska lärosäten som kan förminska deras påverkan, otillräcklig koppling mellan akademi och små medelstora företag, avsaknad av en helhetssyn på innovationspolitik både nationellt och regionalt samt brist på utvärderingar av egna satsningar.
Direkta hot mot den svenska innovationskraften ser OECD i form av växande global konkurrens, att Sveriges politik förutsätter att landets produktivitetstillväxt fortsätter i samma bana som tidigare. Dessutom pekar de ut bristande struktur för överföringar av framsteg inom teknikutvecklingen mellan akademi och företag samt otillräckligt utnyttjande av kunskapsbasen i landet som hot. På listan över direkta hot sätts också en risk i att Sverige inte kan behålla de fördelar landet tidigare haft inom kliniska prövningar och att multinationella företag, främst läkemedelsföretag, flyttar sin produktion och forskning utomlands.
Precis som i övriga världen är Sverige pressat av den ekonomiska oron men OECD spår att tillväxten i Sverige kommer att ta fart igen under 2013. Tills dess rekommenderar de att rådande regering skjuter till extra kapital, främst insatser som kan få fart på arbetsmarknaden, under krisperioden. En stabil makroekonomi ska enligt OECD utgöra den bästa grunden för innovation, både på grund av förbättrade möjligheter för statlig finansiering och privata investeringar.
I stora drag rekommenderar OECD att Sverige ser över systemet för riskkapital då de upplever att det i dag saknas bra grunder för investeringar från affärsänglar eller affärsängel-liknande företag som vill investera i små bolag samt otillräckliga samarbetsmöjligheter för olika kapitalfonder som vill investera tidigt. Vad gäller forskningsområdet vill OECD att regelbundna utvärderingar av utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden görs för utbildningar som rör innovation, för att undvika att högutbildade personer genomgår kostsamma utbildningar utan att få plats på arbetsmarknaden.
För att lösa problemet med fragmenterad finansiering i bolags tidiga skeden föreslår OECD att flera av de olika finansieringskällorna slås samman och bildar ett par starka finansiärer som kan följa bolag hela vägen. Detta för att skapa en stabilare grund för företagen och minska transaktionskostnaderna vilket kan stimulera kapitalinjektioner. I utvärderingen pekas Vinnova ut som en central aktör inom innovationssystemet och OECD föreslår att Vinnovas budget dubblas under förutsättning att de ska fortsätta arbeta med de ambitioner verksamheten i dag. För att stimulera innovationskraften i små och medelstora bolag bör också budgeten för Vinnovas stödprogram utökas, fastslår OECD-utvärderingen.
Rekommendationerna i utvärderingen kommer att ligga till grund för bland annat genomförandet av Innovationsstrategin som regeringen presenterade under hösten, men ska också redan ha påverkat arbetet med Innovationsstrategin och forsknings- och innovationspropositionen enligt Annie Lööf.
- Vi har följt utvärderingen och mycket av det som presenterades i forsknings- och innovationspropositionen och Innovationsstrategin följer många av de rekommendationer som finns. Ett investeraravdrag kommer att införas för att ge mer kapital i tidigare skeden och vi stärker samverkan mellan universiteten och företagen och vi ser till att få mer excellent forskning på våra universitet, sa Annie Lööf under presskonferensen då utvärderingen presenterades.