Conpharm-projekt dött
Efter 25 år går forskningsbolaget Conpharm i graven. Huvudsubstansen fastnade i preklinisk fas och efter otaliga försök från partnern Meda klassas projektet nu som uträknat.
Den 3 december håller Conpharm en extrainsatt bolagsstämma där aktieägarna ska rösta om bolaget ska likvideras eller inte. Conpharm bildades 1987 och har under de senaste decennierna försökt få ut bolagets projekt mot reumatism, Reumacon, på marknaden. Redan i ett tidigt utvecklingsstadium stötte bolaget dock på patrull.
– Problemet ligger i karaktären på substansen. Råttorna tar inte upp substansen tillräckligt och det har inte gått att få de plasmakoncentrationer av substansen som krävs för att en säkerhetsstudie ska godkännas, säger Claes Handin.
Under 2011 tecknade Conpharm avtal med Meda som gick med i drivet att få substansen svårlöslig och lättupptaglig. Meda tog på sig att slutföra och finansiera utvecklingen av Reumacon och även att få produkten registrerad och marknadsförd i större delar av världen. För att nå dit skulle bolagen genomföra två studier parallellt, en djurstudie under två år samt en fas III-studie på människa.
– Det var planen från början. Men sen satte Läkemedelsverket ner foten och ville att djurstudierna skulle göras innan läkemedlet testades i fas III-studien, säger Claes Handin.
Är det inte så det går till?
– Det har gjorts studier på människa tidigare och då har vi testat läkemedlet i jämförelser med andra befintliga läkemedel och inte mot placebo, säger han.
Vad händer med avtalet med Meda?
– Stämman ska ta ställning till två saker. Dels att avtalet med Meda skall upphöra och att Meda, mot en ersättning, har rätten till den dokumentation som finns dels att bolaget ska gå i likvidation. Därmed upphör avtalet med Meda.
– Likvideras bolaget upphör avtalet och då får vi se om det blir några pengar, men det är konfidentiellt.
Finns det någon annan utväg?
– Nej. Projektet är dött. I och i och med att Meda inte lyckas få till det kommer ingen annan heller att göra det.