GSK öppnar substansbibliotek
Läkemedelsjätten Glaxosmithkline har bestämt sig för att offentliggöra 200 av sina mest lovande substanser mot TBC.
– Vad vi gjort är att scanna hela vårt bibliotek efter sammansättningar som verkar mot TBC. Totalt har vi hittat 200 sammansättningar, vilka representerar 200 nya startpunkter för forskning på läkemedel mot TBC. Fynden inkluderar både kemiska strukturer och samhörande data och kommer att göras tillgängliga gratis på nätet och i lämpliga publikationer. Tanken med detta är att forskare ska ta denna information och forska vidare på den och på så sätt identifiera hur den skulle kunna leda till mediciner som kan hämma sjukdomsprocessen, säger Andreas Heddini, läkare och medicinsk rådgivare på Glaxosmithkline, GSK.
Att vara mer öppen med data är ett initiativ som flera stora bolag tagit till inom indikationer som inte är särskilt lönsamma, men som har stora medicinska behov. Det ger företagen gott rykte samtidigt som forskningen drivs framåt.
– Genom att göra substanserna tillgängliga hoppas vi att andra forskare ska kunna bidra till att påskynda upptäckten av nya behandlingar mot TBC. I grund och botten handlar det om ett exempel på open source-tänk som appliceras på läkemedelsutveckling. Vi har sedan tidigare goda erfarenheter av att det fungerar. Vi gjorde samma sak 2010 då vi scannade vårt bibliotek efter sammansättningar mot malariaparasiten P. falciparum , med goda resultat.
GSK:s beslut om att offentliggöra data innebär dock inte att företaget lägger ner sin TBC-pipeline.
– Vår egen forskning inom TBC fortsätter som tidigare som en del av vårt program speciellt riktat mot sjukdomar i utvecklingsländer. Open source-projektet handlar om att stimulera mer TBC-forskning utanför GSK.
Som en del av open source-tänket har företaget också meddelat att de tänker öppna portarna till delar av arkivet så att forskare kan få tillgång till detaljerade, anonyma patientdata från kliniska studier. Dessa kommer dock inte att publiceras öppet. I stället ska forskare få skicka in en förfrågan som sedan granskas av en vetenskaplig panel. Sedan tidigare publicerar GSK viss information om alla sina kliniska studier på sin hemsida. I dagsläget innebär det sammanfattningar av resultat från omkring 4 500 kliniska prövningar.