23948sdkhjf

En strategi med patientfokus

KRÖNIKA. På Forska Sverige-dagen , den 26 september i år, samlades representanter för många olika intressen för att diskutera vägen framåt för Sverige inom life science. Upplyft av det samlade engagemanget och stora viljan till förändring vill jag dela med mig av tre budskap från dagen: 1) ledande politiker på båda sidor har ökad insikt om utmaningarna och vill åstadkomma en förändring 2) vi kan lära av britterna som redan ser resultat av sin life science-strategi och 3) vi behöver sätta patienten i fokus.

Några exempel från politikernas inspel är att Jan Björklund (Fp) konstaterade att politikerna i för hög grad har prioriterat den akuta vården, på bekostnad av forskning och att det är dags att hitta nya incitament och strukturer. Anders Jonsson (C) var också bekymrad över att läkarna inte får tid till forskning och tycker att Sverige borde ha samma huvudman för vård och forskning. Åsa Romson (Mp) betonade att vi aktivt behöver få in forskning och utveckling i vården och att det är partiernas ansvar att driva dessa frågor på landstingsnivå. Mikael Damberg (S) lyfte fram behovet av en blocköverskridande beredning för forskning med tioårsperspektiv och en strategi med tydliga mål, för att möjliggöra utvärdering.

De brittiska representanter som var inbjudna berättade om hur de utvecklat och drivit igenom sin life science-strategi. De var tydliga med att förutsättningen för att få med alla aktörer var att premiärminister Cameron går i spetsen för arbetet och har klargjort att den är en nationell prioritet. Satsningen har överlevt ett politiskt maktskifte tack vare insikten att ett långsiktigt perspektiv är nödvändigt. Detta både som förutsättning för forskning av hög kvalitet och för att skapa samarbeten mellan akademi, vård och företag som har möjlighet att växa under de många år som det faktiskt tar att utveckla medicinska metoder för prevention, diagnostik och behandling. En nyckel till framgång för den brittiska strategin har varit att sätta patienten i fokus. Patienten är en självklar del i forskningen och utvecklingen av nya behandlingar och som kravställare för att få tillgång till kostnadseffektiva nya behandlingar

Från min tid som vetenskapsattaché i Washington är jag väl medveten om att man inte kan kopiera andra länders policyåtgärder rakt av, men att det samtidigt är klokt att ta intryck och dra lärdom av de mekanismer som tycks fungera för att driva processer som även Sveriges medborgare skulle vara betjänta av. I nuläget behöver vi en strategi för hur Sverige ska bedriva bra medicinsk forsking OCH utveckla och använda den bästa medicinska kompetensen i allt från vårdmetoder och läkemedel till teknisk utrustning. Strategin bör vara bred och långsiktig, med patienten i fokus. Våra politiker är redo och vi kan lära av britternas erfarenheter: tiden är definitivt mogen!

Anna Nilsson Vindefjärd, krönikör och generalsekreterare Forska Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078