23948sdkhjf

Skuldkris oroar börssugna

I våras stod 17 startklara life scienceföretag redo att noteras på börsen. Men efter en tilltagande ekonomisk oro under året har läget förändrats.
Aktiviteten kring börsnoteringar har varit relativt låg i både Sverige och i Europa under året.

– Det råder en genuin osäkerhet kring vad som händer med skuldkrisen i Europa och många bolag avvaktar utgången, säger Carl Norell, presskontakt på Nasdaq OMX Stockholm.



När Life Science Sweden
tog tempen på noteringsklimatet i våras angav informationstjänsten Nyemissioner.se att 17 bolag kommunicerat planer på nylistningar under 2012 och av dessa har endast sex bolag genomfört förändringarna.Bland de sex bolagen är några spelare helt nya på börsmarknaden, såsom Göteborgsbolaget Medfield Diagnostics och Lundabolaget Respiratorius.

Men andra förändringar har skett i listningarna, till exempel bytte A+ Science i början av året handelsplats från Aktietorget till den mindre listan och Alternativa aktiemarknadens A-lista. Vitrolifes dotterbolag Xvivo noterades separat efter att de båda bolagen gått isär. Men det är inte bara i life science-branschen det råder osäkerhet.

– Hittills under året har vi bara sett två noteringar på stora listan och sju stycken på vår tillväxtlista First North, säger Carl Norell.

På Aktietorget har man inte märkt av någon större skillnad på antalet börsnoteringar men Peter Gönczi har märkt av en annan trend.

– Även om det har varit ett tuff t år för vissa av bolagen inom life science-sektorn så är det en bransch som fungerar bland riskkapitalister och många småsparare som tilltalas av kombinationen hög risk och hög potential. Men det pressar värdet på bolagen, säger han.

– Vi upplever att det är minst lika många noteringar i lågkonjunktur som i högkonjunktur, men det sker till ett lägre värde, säger Peter Gönczi.

Hittills i år har fyra life science-bolag noterats på Aktietorget och enligt Peter Gönczi är ytterligare ett bolag på gång. Tittar man på grannen i väst, USA, som också drabbades av den ekonomiska krisen 2008, har de lyckats hämta sig relativt väl.

– I USA har det lättat lite och vi kan se ett ganska regelbundet inflöde av nya bolag på Nasdaq-börsen. Förhoppningen är att det ska smitta av sig även på Europa, säger Carl Norell.

Carl Norell påpekar också att det finns de som jobbar för att stimulera noteringsmarknaden i Europa, men att det är för tidigt för att säga hur.

– Det pratas på EU-nivå om initiativ för att stimulera noteringar av framförallt småbolag, eftersom det gör det möjligt för bolag att ta in pengar och växa, vilket i sin tur leder till fler arbetstillfällen. Men om det blir i form av incitament eller regellättnader återstår att se.

– Osäkerheten om vad som händer i Europa måste lätta innan noteringsklimatet tar fart, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062