Medivir går vidare i fas II
Medivir inleder del två av den interferonfria fas II-studien med simeprevir och sofosbuvir för behandling av hepatit C.
Företagens förhoppning är att kombinationen av proteashämmare (simeprevir) och nukleotid polymerashämmare (sofosbuvir) ska öka botningsgraden och minska behandlingstiden jämfört med dagens standardbehandling med interferon och ribavirin, som båda är förknippade med många och svåra biverkningar.
– Att terapin är säkrare vet vi redan från tidigare studier. Idag botas cirka 50 procent av patienterna med hepatit C efter en årslång behandling. Vår förhoppning är att kunna öka botningsgraden till 70-80 procent och samtidigt halvera behandlingstiden. En behandling utan interferon och ribavirin skulle dessutom minska biverkningarna avsevärt, säger Rein Piir, ekonomichef och talesperson på Medivir
I kohort 1 ingick 80 patienter som ännu inte utvecklat allvarlig leversjukdom utan var klassade F0-F2 enligt Metavir-skalan. Kohort 2 avser att inkludera 90 patienter med avancerad leverfibros/cirros (F3 och F4 på Metavir-skalan).
Simeprevir är en läkemedelskandidat utvecklas gemensamt av Medivir AB och Janssen R&D Ireland för behandling av patienter med kronisk hepatit C av virusgenotyp 1. Simeprevir är en potent hämmare av hepatit C-proteaset och doseras en gång om dagen. Simeprevir utvecklas både i kombination med pegylerad interferon/ribavirin i fas III-studier och i kombination med direktverkande antivirala substanser i fyra fas II interferonfria kombinationer, både med och utan ribavirin.