Hård kritik mot prisutredning
Sverige ska spara ytterligare 1,9 miljarder kronor per år genom att pressa priset på originalläkemedel. Men förslaget på ny prismodell som lämnats över till regeringen får hård kritik från läkemedelsbranschen.
Men enligt det nya förslaget ska läkemedel efter fem år i förmånssystemet få ett nytt pris utifrån en internationell referensprissättning, vilket innebär att priset sätts efter ett snitt på vad priset är i ett urval av andra länder. Efter tio år ska priset pressas ytterligare genom att det sätts efter ett snitt på av det tre lägsta priserna bland referensländerna. Tanken med det nya systemet är, enligt Sofia Wallström, att Sverige på så sätt fortsätter visa att landet belönar innovationer samtidigt som staten sparar 1,9 miljarder per år.
– Forskning och utveckling är ett av perspektiven i den här utredningen och vårt förslag med fortsatt värdebaserad prissättning på nya läkemedel uttrycker en betalningsvilja för de nya innovationer som visar sig vara kostnadseff ektiva, sa Sofia Wallström när hon presenterade utredningen.
Men förslaget får stark kritik från Lif.
– Antingen har man en värdebaserad prissättning eller inte, det här systemet där man ska blanda alla olika modeller på en gång blir varken begripligt eller transparent och det har alldeles för litet fokus på innovation, säger Anders Blanck, vd för Lif.
I förslaget har man valt sex länder som referensländer som enligt utredningen ska vara jämförbara med Sverige. Men så är inte fallet, enligt Anders Blanck.
– De här länderna har i sin tur referensprissättning som sätts utifrån priser i bland annat Baltikum, Sydeuropa och Balkan som är länder med betydligt sämre ekonomi och som vi knappast jämför oss med i andra sammanhang. Och Finland som är ett av referensländerna har ingen som helst ambition att betala för innovation.
–Sverige har haft en ambition med värdebaserad prissättning som beaktar innovation, men nu ska man samtidigt, efter bara fem år, importera priser från länder som inte har några sådana ambitioner, det går inte ihop.
Utredningen konstaterar också att Sverige ligger efter andra länder när det gäller att börja använda nya läkemedel, vilket bör åtgärdas.
– I dag känner sig sjukhusen begränsade av höga priser på nya läkemedel, men det ska de inte behöva göra, säger Sofia Wallström.
För att öka den tidiga användningen föreslår utredningen att landstingen får rätt att även förhandla om pris kring vissa läkemedel som expedieras via öppenvården, i dag är det bara slutenvårdsläkemedel som upphandlas av landstingen. I utredningen presenteras det som ytterligare en pengabesparande insats, runt 380 miljoner kronor, men enligt Sofia Wallström är det också till för att stimulera tidig användning.
– Vi tror att olika samarbeten mellan landstingen och industrin kan göra att nya läkemedel börjar användas tidigare och i större volymer. På så sätt kommer man också snabbare kunna utvärdera nyttan och se i vilka patientgrupper effekten är som störst, säger Sofia Wallström.
Enligt utredningen är tanken också att delar av de pengar som sparas in ska återinvesteras i projekt som stimulerar samarbeten mellan industrin och landstingen, till exempel kliniska prövningar.
– Det är en bra tanke, men vi ser att alla skarpa regeländringar som föreslås i utredningen handlar om att pressa priserna. Det som handlar om att stimulera forskning och innovation landar bara i formuleringar om att man eventuellt skulle kunna göra olika insatser. Det här är hela tiden en balans, men vi tycker balansen hamnat helt mot prispress den här gången, säger Anders Blanck.