23948sdkhjf

Oklart för Horizon 2020 efter dödläge i budgetförhandlingarna

Oklart för Horizon 2020 efter dödläge i budgetförhandlingarna. Storbritannien och Rumänien sätter ned foten.
I kölvattnet av den finansiella turbulensen i Europa är förhandlingarna om EU:s långtidsbudget hårdare än någonsin. Under toppmötet i november misslyckades rådet med att nå en överenskommelse, och många medlemsstater kräver radikala nedskärningar på de totala utgifterna.

På avstånd kan det se ut som ett gräl över ingenting. Med cirka en biljon euro att spendera under sju år, är EU:s budget 50 gånger mindre än medlemsländernas årliga budget sammanlagt. Ändå har omfattningen av EU:s budget blivit en mycket omdiskuterad fråga i många europeiska huvudstäder eftersom finanskrisen inte bara plågar Grekland utan även drabbar större länder som Italien, Spanien och Frankrike, .

Medan nyare medlemsländer samt Europeiska kommissionen och Europaparlamentet kräver en ökad, eller åtminstone upprätthållen, storlek på budgeten vill stora nettobetalare som England, Tyskland och Sverige se att budgeten sänks med omkring 200 miljarder euro, motsvarande 1 718 miljarder svenska kronor. Samtidigt har de pågående förhandlingarna om 2013 års budget strandat, vilket gör vägen till en långsiktig budget ännu längre.

Inför toppmötet i november hade Herman von Rompuy, ordförande för Europeiska rådet, lagt fram ett förslag om ett tak på 950 miljarder euro, motsvarande 8 160 miljarder kronor, för den långsiktiga budgeten. Ett förslag som innebar en väsentlig sänkning av EU-kommissionens förslag i juni, som var på 1 033 miljarder euro, motsvarande 8 873 miljarder kronor. Men förslaget är fortfarande inte bra nog för Storbritanniens premiärminister David Cameron, som har hotat med veto. Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson kallade förslaget en "budget för 1950" och argumenterade för djupare nedskärningar i synnerhet i jordbrukspolitiken.

- Det är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt. Fyrtio procent av EU-budgeten går fortfarande till jordbrukspolitiken, medan jordbruket endast sysselsätter fem procent av arbetskraften och bidrar till endast 1,5 procent av EU:s BNP, konstaterade Birgitta Ohlsson.

I det andra lägret, hotade rumänska premiärministern Victor Ponta med att lägga in veto mot von Rompuy-planen för att den är alltför sträng avseende de jordbrukssubventioner och stöd riktade mot unionens fattigaste regioner.

Toppmötet hölls efter en höst som påverkat EU-ländernas finansiella läge i olika grad. Tidigare under november lämnade Europaparlamentet förhandlingarna om 2013 års budget i protest mot medlemsländernas ovilja att stoppa in de 8,9 miljarder euro, motsvarande 76 miljarder kronor, som saknades i årets budgetutgifter. Dödläget har redan påverkat studentutbytesprogrammet Erasmus och stoppade ett program med arbetsträning för 1 350 före detta Saab-anställda i Trollhättan.

Även om de mest debatterade ämnen rör bland annat jordbrukssubventionerna är oron stor för att det finansiella läget ska påverka utsikterna för EU:s växande engagemang för forsknings- och utvecklingsprogram.

I EU-kommissionens plan från i somras föreslogs 116 miljarder euro läggas i programmet "konkurrenskraft för tillväxt och sysselsättning", av vilka 80 miljarder euro skulle gå till Horizon 2020-programmet. Genom förslaget skulle det innebära en kraftig ökning av resurser till forskning och utveckling i förhållande till den budget på 50 miljarder euro som finns i det sjunde ramprogrammet som avslutas 2013.



Motsvarigheten i
von Rompuy-förslaget är satt till nästan 153 miljarder euro, men det inkluderar 36 miljarder euro till telekommunikation, energi-och transportinfrastruktur, och 14 miljarder euro till Earth Observatory-programmet GMES, satelliten Galileo och fissionsforskningsanläggningen ITER i Frankrike. Jämfört med kommissionens förslag, innebär von Rompuy-planen en faktisk sänkning i programmet för "konkurrenskraft för tillväxt och sysselsättning" till 103 miljarder kronor.

- Horizon 2020 anges inte i von Rumpoy-planen och jag vill inte spekulera kring hur stor finansieringen egentligen blir i slutändan. Men förslaget innebär nedskärningar under samtliga poster, så troligtvis påverkas även Horizon 2020, säger Michael Jennings, talesman för EU-kommissionären för forskning, innovation och vetenskap Marie Geoghegan-Quinn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079