23948sdkhjf

Djurrättsaktivister planerar aktion mot flygbolag

Vill inte att försökshundar flygs från Astrazeneca i Sverige till forskningsanläggningar i England.
Efter Astrazenecas nedläggning har fokus legat på vad som ska hända med personalen, utrustningen och de lokaler som blir kvar. En del som är snårigare är vad som ska hända med de hundar som Astrazeneca fött upp för forskningen och frågan har engagerat flera djurrättsaktivister. I början av januari anordnade Djurrättsalliansen en manifestation på Centralstationen i Göteborg för att fånga läkemedelsbolagets uppmärksamhet och den brittiska tidskriften The Guardian skrev i veckan att djurrättsaktivister planerar att göra en aktion mot det flygbolag som väljer att transportera hundar från Astrazeneca till forskningsanläggningar i England.

- Djurrättsaktivisterna vill att hundarna ska placeras om i familjehem. De vill egentligen inte ha djurförsök överhuvudtaget men vi försöker ständigt förklara att djurstudier ibland är nödvändiga och är ett krav för att få nya läkemedel godkända, säger Ann-Leena Mikiver, presschef på Astrazeneca.

Hundarna som engagerat djurrättsaktivisterna nu är av rasen beagle och har fötts upp för forskningsändamål vid Astrazenecas egen kennel i Örkelljunga. Vanligtvis används gnagare i djurförsök men hundar förekommer bland annat vid forskning på nya läkemedel mot hjärt- och lungrelaterade sjukdomar som astma, kol och blodproppar. Eftersom hundar används så sällan i forskningen har Astrazeneca beslutat att lägga ner Örkelljungakenneln.

- Vi har sedan en tid tillbaka beslutat att vi ska avveckla kenneln. Detta till följd av att Astrazeneca avvecklat forskningen först i Lund och sedan i Södertälje är det inte längre befogat att ha en egen kennel, säger Ann-Leena Mikiver.

Ett fåtal avelshundar har redan fått flytta till familjehem hos några av Astrazenecas anställda, men de hundar som ingått i forskningsprojekt har inte samma förutsättningar för att flyttas på. Kristina Svensson, en tidigare Astrazeneca-anställd, skriver i en krönika i Mölndalsposten efter manifestationen i Göteborg att:

“Hundar som hela sitt liv levt i hundflockar övervakade av utbildade djurvårdare ska alltså flyttas till ensamliv hos vanliga, antagligen välmenande, men trots allt människor. Istället för att bara lyfta på benet när de vill pinka måste de nu vänta på att någon ska komma hem från jobbet och släppa ut dem - det är vad Djurrättsalliansen kallar ett vanligt hundliv. Men är det ett bättre hundliv?”



Astrazeneca har
tidigare varit med om demonstrationer vid alla tre forskningsanläggningar i Lund, Södertälje och Mölndal, men de och även de som nu ägt rum har gått lugnt till, enligt Ann-Leena Mikiver.

- Det har aldrig varit direkt obehagligt men det är klart att det är tråkigt med demonstrationer och vi har noggranna säkerhetsrutiner eftersom djurrättsaktivism hör till de risker som förekommer i den här branschen, säger hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062