En elefant i porslinsbutiken
Nej så är inte fallet. Vi är kritiska eftersom förslagen inte bara drabbar våra medlemsföretag genom att föreslå en prismodell som skulle bli en av de mest repressiva i Europa – men dessutom innebär förslagen ökad ojämlikhet i den svenska sjukvården, och att patienterna inte kommer att få bättre tillgång till nya behandlingar – ett område där Sverige redan idag halkar efter.
Förslagen innebär också att Sveriges attraktionskraft för life science undergrävs ytterligare – och alltsammans för att skapa en ”kostnadskontroll” som ju redan är på plats! Utredningen noterar nämligen mycket riktigt att Sveriges läkemedelspriser inte är höga, och att läkemedelskostnaderna andel av sjukvårdens totala kostnader minskar.
Utredningens förslag till ny prissättningsmodell har hittills inte lett till någon större debatt. En förklaring till detta är sannolikt att förslaget är så extremt komplicerat. Det är ett hopkok av i stort sett alla olika metoder för ”prispress” som finns - allt i syfte att Sverige ska ha bland Europas lägsta priser. Det handlar om en lager-på-lager-modell där först den ena och sedan den andra prissänkningsmekanismen ska träda in, på ett för företagen oförutsägbart och oöverskådligt sätt. Utredningen vill att Sverige ska ha internationella referenspriser, och man vill att landstingen ska förhandla om priser på vissa läkemedel som ingår i den nationella läkemedelsförmånen. Men samtidigt säger man att den nuvarande nationella värdebaserade prissättningen ska behållas. Allt på en gång. Det går helt enkelt inte ihop.
Internationella referenspriser är vanligt i Europa. Det innebär att i förlängningen refererar alla berörda länder till varandra, inklusive till länder i ekonomisk kris där den forskande läkemedelsindustrin gått med på prissänkningar för att möjliggöra tillgång till livsnödvändiga mediciner. Om detta genomförs undergrävs möjligheten för industrin att i framtiden kunna genomföra prissänkningar i krisdrabbade länder.
”Billigast till varje pris” är en av många möjliga strategier, men den har en del oönskade effekter. Jag både respekterar och förstår myndigheternas önskan att ha fortsatt kontroll över kostnadsutvecklingen, men det nuvarande utredningsförslaget är som en elefant i porslinsbutiken. Det måste gå att göra ett nytt system enklare, mer innovationsvänligt och med mindre negativa sidoeffekter.
Anders Blanck, vd Läkemedelsindustriföreningen, Lif.