23948sdkhjf

Så ska han locka bolagen till Södertälje

Acturums ordförande tror på runt 200-300 nya arbetstillfällen vid Biovation Park Telge framöver. Men först ska han jaga rätt på en vd som ska leda apparaten.
Stephan Tolstoy är ordförande i det nybildade Acturum som står som köpare av Astrazenecas forskningslokaler i Södertälje. Bolaget bildades i november 2012 och kan redan tillräkna sig 130 000 kvadratmeter laboratorium och kontorslokaler.

När Astrazeneca släppte nyheten att de skulle lägga ner forskningen i Södertälje, trodde ni att ni skulle stå som köpare ett år senare?



- Efter att Astrazeneca meddelat planerna om nedläggningen började vi titta på möjligheten och såg att det fanns otroligt mycket lokaler, kemilager och utrustning som behövs för medicinsk forskning. Det skulle varit ett misstag att inte ta den chansen, säger Stephan Tolstoy.

Köpeskillingen vill Stephan Tolstoy inte gå ut med.

- Det är inte brukligt i fastighetsbranschen att gå ut med summan, säger han.

Forskningsprojekten som verkar inom forskningsparken kommer inte att få finansiering från Acturum utan ska själva ansvara för att söka extern finansiering, precis som för vilka forskningsprojekt som helst. Det stora värdet i Biovation Park Telge ligger i den utrustning som Astrazeneca lämnade efter sig.

- Utan utrustningen hade den här affären inte blivit av. Vi kommer att lägga in tid, kraft och resurser i de här projekten och kommer inte att finansiera enskilda projekt. Själva värdet ligger i lokalerna och den utrustning vi erbjuder, säger Stephan Tolstoy.

Acturum är privat och samägt av fastighetsbolaget Peab och Wallenbergsstiftelsens förvaltingsbolag FAM. Forskningsparken ska huvudsakligen husera life science-aktörer, men även andra verksamhetsområden kan komma som bland annat Scania och Södertälje kommun.

- Det kommer att finnas en viss spridning med lokal stämpel som är positivt för hela verksamheten.

Vem som kommer att leda Acturum är i dagsläget oklart och ännu har ingen vd utsetts.

- Rekryteringen pågår och vi har några intressanta kandidater, även om vi gärna ser fler ansökningar. Det viktigaste för oss är att det blir någon som har koll på life science och hur branschen fungerar, säger han. ‘

Ett bekymmer som varit kring etableringen av en annan verksamhet än Astrazeneca i Södertälje har varit att det inte finns någon akademisk aktör i närområdet. Hur ska du jobba för att locka ut företagen hit?

- Det finns sjukhus i närheten där det finns möjlighet att utföra klinisk forskning och det är samtidigt nära till Stockholm och Karolinska institutet. Vi har även intressant dialog med akademin i Göteborg och Umeå och strävar efter att locka någon av dem att placera en nod här.

- Dessutom har Uppsala universitet redan närvaro här genom Uppsala Innovation Center som de startade i samband med avvecklingen. Men den absoluta attraktionskraften ligger i lokalerna och utrustningen.

Redan nu står ett par inflyttningklara hyresgäster som SP Process Development med initialt 40 personer, 50-100 personer i ett 20-tal mindre forsknings- och utvecklingsbolag, och ett par hundratal från Scania och Södertälje kommuns Campus Telge. Men Stephan Tolstoy tror att forskningsanläggningen kommer att generera 200-300 nya jobb i regionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079