KD-bolag startar studie i Indien
De första patienterna väntas trilla in i samband med regnperioden.
Syftet är att utvärdera effekt och säkerhet då Dilaforettes substans sevuparin ges till malariasmittade patienter. Sevuparin är ett derivat från heparin, som användes som behandling av malaria fram till 1986 men stoppades efter att läkemedlet ökade risken för blödning. Dilaforettes formulering av sevuparin har utvecklats mot att minimera anti-koagulativa effekter och testas parallellt med den aktuella studien i en klinisk fas I/II-studie i Thailand .
- Jag har fortsatt höga förväntningar på sevuparin, som påverkar en direkt orsak till sjukdomsmekanismen vid malaria; blockeringen av de minsta blodkärlen i livsviktiga organ. Sevuparin kan komma att bidra till minskad dödlighet hos patienter med svår malaria där antimalariabehandling ensamt inte räcker till, säger Arjen Dondorp, professor och studiekoordinator vid MORU.
Den aktuella studien är en fas II-studie där studieparterna beräknar att de kan börja inkludera patienter i samband med att regnperioden sätter igång. Studieupplägget har tagits fram i samråd med den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA.
Läkemedelskandidaten sevuparin utvecklas genom ett samarbete mellan Dilaforette och Mahidol Oxford research unit, Moru, i Bangkok. Moru är ett samarbete mellan universiteten i Oxford och Mahidol och får finansiering från Wellcome trust of Great Britain.