23948sdkhjf

Diamyd går in i klinik igen

Diabetesvaccinet många tappat hoppet om gör nu come back.
I februari startar en klinisk prövning med det svenskutvecklade diabetesvaccinet Diamyd. Projektet som drabbades av dubbla bakslag under 2011 och som har gått på sparlåga den senaste tiden har fått nytt liv igen.

Den aktuella studien är en klinisk fas II-studie som kommer att genomföras vid barndiabeteskliniker i Lund, Malmö, Halmstad, Kalmar, Jönköping, Uddevalla, Örebro, Stockholm och Linköping, och inkludera 60 barn och ungdomar. Studien är dubbelblind, ramdomiserad och placebokontrollerad.



Sedan motgångarna har
forskning på vaccinet endast fortlevt genom forskarinitierade studier och företaget Diamyd Medical, som tidigare lett utvecklingen, har kommunicerat att de begränsat utgifterna som riktas mot projektet. Studien som nu startar finansieras av forskningsanslag och har intitierats av forskare oberoende av företaget. Diamyd Medical kommer att stå för läkemedel till prövningen och en del av kostnaderna och kommer framöver att kunna utnyttja studieresultaten.

- Diamyd Medicals samarbete med forskarna i den här pilotstudien är ett bra exempel på vår strategi att genom externt finansierade kliniska studier testa olika behandlingskoncept med diabetesvaccinet Diamyd. säger Peter Zerhouni, vd och koncernchef för Diamyd Medical, i ett pressmeddelande.

I studien kommer diamydvaccinet att ges i kombination med relativt höga doser av D-vitamin och den inflammationsdämpande substansen ibuprofen. Målet är att patienter som nyligen insjuknat i typ 1-diabetes att behålla kroppens egen förmåga till att kontrollera blodsockervärden, något som går förlorat då sjukdomen utvecklas.

- Det känns fantastiskt roligt att starta denna nya viktiga studie och jag tror mycket på kombinationen av diabetesvaccinet Diamyd med D-vitamin och inflammationsdämpande läkemedel. Tanken med kombinationen är att skapa gynnsamma förutsättningar för diabetesvaccinet Diamyd att verka genom att tillfälligt dämpa inflammationen i bukspottkörteln samtidigt som D-vitamin tros stärka den del av immunförsvaret som Diamyd ska stimulera, säger professor Johnny Ludvigsson vid Linköpings universitet som är huvudprövare och sponsor för studien, i pressmeddelandet.

- Vi tror mycket på att angripa sjukdomsprocessen vid typ 1-diabetes från flera håll samtidigt genom att kombinera olika läkemedel och det här är en av de första sådana studierna i världen. Man provar också att korta ner studietiden genom att följa immunologiska markörer, vilket kommer att ge oss ny och viktig kunskap inför den vidare kommersiella utvecklingen av vårt diabetesvaccin, säger Peter Zerhouni.



Vaccinet har testats
i flera olika studier på olika patientgrupper både med barn och vuxna i både USA och Europa med olika framgång. Under slutet av första halvåret 2011 föll bolagets fas III-program pladask då resultaten från samtliga studier visade negativa resultat. Vaccinprojektet som utvecklats under 17 år och kostat bolaget 500 miljoner kronor lades då på is. Sedan 2009 ingår diabetesvaccinet i en forskarinitierad fas II-studie , Diaprev-it, där 50 barn ingår för att utvärdera vaccinets förebyggande effekt. Barnen i preventionsstudien har genom blodprover visat förhöjd risk för att utveckla typ 1-diabetes. Resultat väntas komma under 2015.



Läs mer om Diamyd Medical och diabetesvaccinet här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063