Astrazeneca spår fortsatt förlust
UPPDATERAD. Omsättningen minskade med 15 procent under 2012 och även framöver räknar läkemedelsjätten med fortsatt intäktstapp under 2013 på grund av fler patentutgångar och påfrestande marknader.
- På senare år har företagets strategi varit väldigt komplicerad och konsensusdriven vilket lett till att det varit dåligt med beslutsamhet i verksamheten. Det kommer vi att bli bättre på, sa Pascal Soriot, Astrazenecas nytillträdde vd som inledde dagens presskonferens i London.
- Vi ska bli bättre på att se vilka projekt som har potential att bli något och satsa mer på dem.
Precis som för andra läkemedelsjättar har Astrazeneca tappat exklusiviteten för flera storsäljnade läkemedel under året. Under 2012 gick patenten för Astrazenecas läkemedel mot depression, Seroquel och Seroquel IR, ut på flera marknader vilket stod för det största intäktstappet. Likaså gick patenten ut för storsäljare som Atacand, Nexium, Crestor och Merrem. Detta tillsammans med avyttringen av dentalbolaget Astra Tech, som slutfördes under året, gjorde att Astrazeneca tappade 15 procent i omsättning för helåret. Totalt omsatte bolaget 27 973 miljoner dollar, motsvarande 177 614 miljoner svenska kronor, under 2012. Detta kan jämföras med omsättningen för 2011 som var 33 591 miljoner dollar, motsvarande 213 285 miljoner svenska kronor.
Omsättningen för det fjärde kvartalet minskade i jämförelse med samma period 2011. Mellan oktober-december omsatte Astrazeneca globalt 7 282 miljoner dollar, motsvarande 46 236 miljoner svenska kronor. Summan för perioden oktober-december 2011 var 8 656 miljoner dollar, motsvarande 54 961 miljoner svenska kronor.
För helåret 2012 redovisas en vinst efter skatt på 8 115 miljoner dollar, motsvarande 51 526 miljoner svenska kronor. Detta kan jämföras med vinsten för helåret 2011 som var på 9 942 miljoner dollar, motsvarande 63 126 miljoner kronor. Även vinsten för fjärde kvartalet minskade jämfört med samma period 2011.
Eftersom patenten för Seroquel IR och Crestor inte varit ogiltiga ett helår ännu i Kanada räknar bolaget med ytterligare tapp framöver. Samtidigt ser bolaget att de strategiska förändringar och effektiviseringar som påbörjats kommer att fortsätta ge frukt.
- Förutom ytterligare patentutgångar kommer även olika marknaders prisöversyn på läkemedel att hålla omsättningen nere även under 2013. Första kvartalet i år kommer att vara särskilt svårt, sa Simon Lowth, finanschef, på presskonferensen.
Sedan Pascal Soriot tillträdde tjänsten som vd har Astrazeneca arbetat hårt med att se över bolagets affärsstrategi. Ingenting om resultatet av detta nämner bolaget i rapporten eller vid presskonferensen utan hänvisar till en kapitalmarknadsdag som bolaget ska hålla i New York i mars.
Astrazeneca har i dagsläget 84 projekt i pipeline varav 71 har nått klinisk fas och 13 är antingen mitt i registreringsprocessen, godkända eller ute på marknaden. Elva projekt utvecklas i sen klinisk fas, fas III-program, och 39 projekt har under 2012 gått vidare i den kliniska processen. 19 substanser har dragits tillbaka under året. Briggs Morrison, som är nytillträdd global medicinchef, var mycket positiv till bolagets pipeline under presskonferensen.
- Under 2012 har flera läkemedelsprojekt gått framåt i utvecklingen och även under 2013 ser vi att många projekt kommer göra likadant varav många spännande projekt som ska nå fas III. Vi ser också att flera registreringsansökningar lämnas in under året, sa han.
Med både en vd och global forskningschef, Pascal Soriot och Briggs Morrison, som har en bakgrund inom onkologi ligger cancer dem varmt om hjärtat och Pascal Soriot hintade om att bolaget skulle bygga upp bolagets cancer-program med nya krafter.
I november 2012 godkändes Astrazenecas diabetesläkemedel Forxiga i Europa och bolaget beräknar att de, tillsammans med partnern Bristol-Myers Squibb, på nytt ska lämna in registreringsansökan även i USA i mitten av 2013. Året inbringade även marknadsgodkännanden för den nya antibiotikan Zinforo , influensavaccinet Flumist, samt 24 marknadsgodkännanden för blodproppspreparatet Brilinta . Trots de dystra siffrorna är Pascal Soriot hoppfull inför framtiden.
- Astrazeneca har en styrka inom fyra områden, biologi, småmolekyler, immunterapier och antikropp-tekniker. Vi är inte ensamma på dessa områden, men vi har en särskild plats, sa han ock fortsatte:
- Vi ser framgångar med Brilinta under 2013 och även med våra nya diabatesläkemedel. Det tillsammans med nya tillväxtmarknader, produkter inom luftvägar och fokus på den japanska marknaden kommer att stärka bolaget.
- Vi har tilltro till forskning, innovation och vår pipeline, och vi kommer att vända upp tillväxten igen.