23948sdkhjf

Insekter bakom snabbvaccin

Det amerikanska bolaget Protein Science, som står bakom vaccinet som kan blixttillverkas inför pandemier, spår en snabb tillväxt.
I mitten på januari godkände FDA vaccinet Flublok riktat mot säsongsinfluensa. Myndigheten kallar det ett stort tekniskt genombrott eftersom det är det första influensavaccin som inte framställs med hjälp av levande virus i hönsägg.

Vaccinet har tagits
fram av det Conneticut-baserade forskningsbolaget Protein Sciences, ett bolag som till åtta procent ägs av det svenska bolaget Diamyd Medical och som fungerar som kontraktstillverkare till Diamyds diabetesvaccin. Flublok framställs med hjälp av rekombinant DNA-teknik i cellkulturer.

- Vårt vaccin består inte av hela virus som avdödats utan bara av proteinet hemagglutinin som sitter på virusets yta och gör att det kan infektera kroppens celler, säger Manon Cox, vd på Protein Sciences.



Vaccinproteinet framställs
genom att genen för hemagglutinin sätts in i en virusvektor som sedan får infektera insektsceller. Cellerna som kommer från fjärilslarver av arten spodoptera frugiperda gör stora mängder protein som kan utvinnas och rena fram hemagglutinin.

Metoden att göra vaccin med hjälp av DNA-teknik och cellkulturer är inte ny i sig men det här är första gången den används för framställning av influensavaccin.

- Den traditionella hönsäggsmetoden kan ta flera månader medan vi kan starta vaccinproduktionen inom tre veckor efter att vi fått den genetiska koden.

En av de begränsande faktorerna för rekombinanta vaccin brukar sägas vara att man inte kan göra tillräckligt stora mängder, men enligt Manon Cox är det inte ett problem i med den här typen av cellkultur.

- I dagsläget är vår maxvolym på 600 liters cellkulturer men vi håller på att skala upp processen till 2 500 liter. Vi har också ett samarbete med det japanska företaget UMN Pharma, som snart kommer att ha möjlighet att göra 20 000 liter stora cellbatcher.

Trots att Flublok bara innehåller ett protein så visade det sig vara lika effektivt i kliniska studier som traditionellt framställda vaccin och kunde förhindra influensautbrott i knappt 45 procent av fallen.

Än så länge är vaccinet bara godkänt för vuxna mellan 18 och 49 år. Men enligt bolagets hemsida är ett godkännande för alla vuxna över 18 år på gång.

Protein Sciences grundades redan 1983 men har fram till nu framförallt livnärt sig på att producera proteiner till andra life science-bolag och forskningsinstitutioner. Flublok är Protein Sciences första godkända vaccin, men företaget har också ett pandemivaccin och en vaccinadjuvant i fas III samt ett vaccin mot infektionssjukdomen Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS i fas II.

I och med godkännandet av Flublok förväntar sig Manon Cox att affärerna kommer att ta fart.

- Först och främst har vi planer på att expandera bolaget för att kunna möta efterfrågan på Flublok men vi tittar också på nya projekt för framtiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063