Fortsatt stabilt för kliniska prövningar
Enligt siffror från Läkemedelsverket håller sig antalet ansökningar om kliniska prövningar på samma nivå som förra året.
Sedan millennieskiftet har antalet kliniska prövningar minskat drastiskt. Från toppnoteringen 2000 då Läkemedelsverket mottog 499 ansökningar om kliniska prövningar till 2011 då motsvarande siffra var 323. Även om antalet prövningar fortfarande är betydligt lägre än för tio år sedan har nedgången stannat upp de senaste två åren.
– Antalet inkomna ansökningar om klinisk läkemedelsprövning mellan januari och november i år var 291 stycken. Det är i paritet med antalet inkomna ansökningar för motsvarande period 2011, säger Gunilla Andrew-Nielsen, enhetschef för kliniska prövningar och licenser på Läkemedelsverket.
Tappet var som störst mellan 2009 och 2010 då antalet prövningsansökningar minskade med 20 procent, och gick från 414 ansökningar till 335. Bland förklaringarna till den nedåtgående trenden finns den finansiella krisen som kulminerade 2008-2009 och även den finansiella oro som råder i dag. Därutöver tilldöms även orsaker som brist på samverkan mellan sjukvård och industri samt
det höga tryck som råder på vårdapparaten.
I forsknings- och innovationspropositionen som lades fram i höstas presenterade regeringen en plan där 50 miljoner kronor skulle satsas på samordning och klinisk behandlingsforskning. Dessutom har utbildningsminister Jan Björklund uttryckt en vilja att sätta press på landstingen att medverka i klinisk forskning i större utsträckning. Detta genom att dels dra in ALF-medlen för landsting som inte medverkar i den akademiska forskningen eller möter life science-bolagens behov av kliniska prövningar, dels att lagskydda begreppet universitetssjukhus så att landstingen som inte uppfyller kraven blir av med den titeln.