Strategi för verklig förnyelse
OECD:s genomlysning av den svenska innovationspolitiken som presenterades i slutet av förra året understryker att vi har relativt goda förutsättningar för innovation. Exempel på svenska styrkor är hög livskvalitet, bra forskning, kunskapsintensiva företag som levererar varor och tjänster högt upp i globala värdekedjor, hög produktivitet samtidigt som innovativa tjänster är under snabb utveckling.
En väl fungerande offentlig verksamhet som svensk hälso- och sjukvård är viktig dels som beställare och kund men också minst lika viktig som samverkanspartner i utveckling av nya innovationer. OECD betonar att vi behöver gå från ord till handling gällande behovs- och efterfrågedriven innovation, där innovationsupphandling är ett viktigt verktyg. Vi behöver också betona samhällsrelevansen i forskningen och utveckla samarbeten mellan akademi, offentlig verksamhet och näringslivet där de små och medelstora företagen utgör en viktig tillväxtmotor. Det bidrar till att förankra de multinationella företagen i Sverige.
Regeringens forsknings - och innovationsproposition är ett steg i rätt riktning. Vinnova kommer i samarbete med Formas, Energimyndigheten och andra forskningsfinansiärer att starta nästa generations samverkansprogram - Strategiska innovationsområden. Vi behöver förnyelse av svenska styrkeområden, stimulera nya värdekedjor och använda branschöverskridande kompetenser för att kunna konkurrera om internationellt ledande positioner inom nya affärsområden.
Program inom strategiska innovationsområden kommer att utgå från en gemensam agenda, en nationell kraftsamling mellan aktörer. Exempel på agendor som redan tas fram handlar om en åldrande befolkning, livsstil och diabetes, patientinvolvering för tjänsteinnovation, teknikens roll i sjukvården och informationssamhället inom vård och omsorg. Agendan för ”Sverige som internationellt centrum för life science” tar ett ambitiöst grepp att arbeta upp en plattform för nationell samverkan som utvecklar både kultur och struktur för samarbete mellan klinik, forskning och företag. Gemensamt för dessa strategiska agendor är att de bidrar till att stärka ekosystemet för hälsa och life science i Sverige och internationellt.
Jenni Nordborg är chef på Vinnovas enhet för bioentreprenörsskap och krönikör hos Life Science Sweden.