23948sdkhjf

Nytt EU-direktiv för djurförsök

Djurskyddsorgan på varje försöksdjuranläggning, bättre uppföljning och en nationell kommitté är några av de saker som krävs i det nya EU-direktivet för ökat försöksdjursskydd.
Till följd av att Sverige införlivat det nya EU-direktivet för försöksdjur började den nya svenska lagstiftningen gälla vid årsskiftet. För svenska bolag innebär de nya lagarna inte så stora förändringar utan det rör sig framför allt om strukturella förändringar och vissa omgrupperingar hos de regulatoriska myndigheterna.

– Avsikten med det nya EU-direktivet är framförallt att harmonisera reglerna mellan medlemsstaterna. Det skiljer sig en del mellan olika länder hur stort fokus som ligger på djurskyddet. Sverige har sedan tidigare haft mer omfattande regelverk på vissa områden och dem har vi behållit, säger Cecilia Bornestaf, filosofie doktor i zoologi, på Jordbruksverket.

Men även i Sverige finns det utrymme för förbättringar, i första hand genom att förstärka och utveckla tre R. Det vill säga replace, reduce, refine eller ersätta, begränsa och förfina på svenska.

– Vi är inte bäst i klassen, det finns medlemsstater som har hårdare regler än vi, så visst finns det saker att jobba med. I och med omstruktureringarna kommer förutsättningarna för att utveckla de tre R:n både nationellt och internationellt att öka.

Den mest påtagliga förändringen är att varje försöksdjursanläggning ska ha en grupp personer, ett djurskyddsorgan, som ska jobba för att djurens har det bra och behandlas väl med de tre R:n som utgångspunkt.

– Djurskyddsorganen ska sedan rapportera till en nationell kommitté. Det som tidigare varit Försöksdjursrådet blir nu den nationella kommittén och de två utskotten: Etik- och utbildningsutskottet samt Brukarutskottet som varit knutna till Försöksdjursrådets organisationer följer med, säger Cecilia Bornestaf.

Direktivet påbjuder också att alla djurförsök med avsevärd svårighetsgrad, det vill säga stort lidande för

djuren, samt alla primatförsök ska utvärderas i efterhand. Denna utvärdering kommer den nationella kommittén att göra. De djurförsöksetiska nämnderna kan också välja att låta utvärdera andra försök om de bedömer att det finns ett särskilt intresse av detta.

– Syftet med uppföljningarna är helt enkelt att få in mer information, dra nytta av den för att sen förbättra djurskyddet ännu mer. Som alltid med djurförsök så är det centrala att nyttan ska uppväga lidandet, säger Cecilia Bornestaf.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065