Nanologica gör affär i Ryssland
Ett färskt avtal ska sprida bolagets teknik i öst. "En genombrottsaffär", menar företaget som spår att avtalet är det första i en rad av många.
–Vi är jättenöjda. Genom avtalet tar vi ytterligare ett steg mot att kommersialisera vår patenterade forskning och vi kan räkna med både förbättrat ekonomiskt resultat samt distribution i flera länder i öst, säger Sana Alajmovic, som vid årsskiftet rekryterades till posten som affärsutvecklingschef på Nanologica och har varit med och rott affären i hamn.
Inledningsvis innebär avtalet att det ryska företaget Nanolek ska nyttja Nanologicas materialteknik i utvecklingen av läkemedel. Därefter övergår avtalet till ett licensavtal för en tioårsperiod, genom vilket Nanolek får exklusiva rättigheter att sälja läkemedel som är baserade på Nanologicas teknikplattform i Ryssland och länderna som ingår i Oberoende Staters Samfund, OSS.
Storleken på avtalet är Nanologica förtegna om, men avtalet kommer enligt bolaget att innebära flera utbetalningar genom bland annat milstolpeersättningar för olika delmål. Enligt Sana Alajmovic är Nanologica bland de första svenska utvecklingsföretag som lyckas kommersialisera en nanoteknikplattform, och avtalet med Nanolek är inte det sista.
–Vi har kunder i Indien och för också diskussioner med ett flertal Big Pharma-bolag, så avtalet med Nanolek är det första i raden av många som vi hoppas teckna i vår, säger hon.
Nanologica har under flera år utvecklat en teknikplattform som bygger på porösa kiseldioxidbaserade partiklars egenskaper som bärare av aktiva molekyler.