IMI inget för entreprenören
EU och industrins gemensamma satsning IMI ska lösa världsproblem och är inget för forskare med vinstambitioner.
Enligt Anders Ekblom , Astra Zenecas Sverige-vd, är syftet med IMI att lösa flaskhalsar i den medicinska utvecklingen.
– Syftet är att lösa världsproblem. Sedan har frågan spårat ur på senare år och allt fler pratar om hur man kan patentera idéer och lead-substanser, men det är inte vad jag anser att det handlar om.
– IMI satsar bara på forskning som vi alla behöver, som en biomarkör, som är både för dyr och för krånglig att ta fram i enskilda forskarlag. Själva biomarkören är inte affärsidén men den kan användas av både bolag och i vården, sa han på seminariet.
Vid varje utlysning får forskare ansöka om att delta i forskningsprojekten. Forskarna kan ta med lead-substanser in projektet, men det är inte den substansen som forskningsprojektet utgår från menar Anders Ekblom.
– Tar du med dig någonting i ett samarbete får du räkna med att det är fler som är med och delar på kakan efteråt. Självklart har du ett visst skydd, bland an- nat i form av lärarundantaget i Sverige, men i ett samarbete delar man på både risk och vinst.
Astra Zeneca är ett av de stora läkemedelsbolagen som deltar i IMI och är med i totalt 26 av de 36 projekt som hittills sjösatts. Inom ramarna för forskning på antibiotikaresistens driver Astra Zeneca genom IMI två parallella kliniska fas I-studier med en antimikrobiell substans. Under seminariet väcktes frågor om att Astra Zeneca går in med sina molekyler i gemensamma forsknings- projekt och låter EU finansiera halva deras FoU-kostnad.
Men Anders Ekblom anser inte att det är några fel med det då det är en “win win-situation” för de in- blandade.
– Visst, vi lägger in våra molekyler som vi har patent på och EU är okej med det. Varför? Jo, för att antibiotikaresistens är ett jättestort problem och det kommer att gå åt helvete med hela sjukvården om vi inte löser det. Bland annat så kommer behandlingar som vi ser som vanliga vid exempel transplantationer och cancerbehandlingar inte att fungera om vi inte löser resistensfrågan.
Han poängterade också nedgången i nya antibiotika som lanseras i dag jämfört med för två decennier sedan.
– Det här är ett problem som drabbar både U-länder och I-länder och löser vi inte det här har vi ett jätteallvarligt problem framför oss, sa han.