23948sdkhjf

Demenssjuka får robotkatt

Robocat kan både spinna och reagera på omvärlden.
Forskare vid Mälardalens högskola har utvecklat en robotkatt som ska öka livskvaliteten för personer som befinner sig i ett sent skede av demenssjukdom. Robotkatten går under namnet Robocat och kan både spinna och reagera på omvärlden.

– Målsättningen med Robocat är att berika det dagliga livet för äldre personer och särskilt för äldre med demens genom att öka deras psykiska, fysiska och sociala välbefinnande, säger Christine Gustafsson, en av initiativtagarna till Robocat och universitetslektor i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola, i ett pressmeddelande.

Katten har utvecklats genom ett samarbete mellan de båda forskningsområdena teknik och vård på högskolan som har säte i både Eskilstuna och Västerås. Syftet är dels att öka välbefinnandet hos patienter med en sjukdom som i dag inte har någon adekvat behandling dels att kunna erbjuda ett alternativ till levande djur för särskilda boenden för personer med demenssjukdomar.

– Robocat har utseendet, vikten och konstruktionen som en katt och ett kattliknande beteende. Den kan till exempel spinna och reagera på olika typer av hantering, vilket var uppskattat under pilotstudierna som genomfördes på ett av Attendos särskilda boenden för personer med demens i Eskilstuna. I en av studierna har vi testat vad som kan mätas avseende eventuella effekter av robotkatten och resultaten visar tendenser till att livskvalitet ökar och utåtagerande symptom minskar, säger Christine Gustafsson.

Katten beräknas nå marknaden under 2013 och Lars Asplund, professor i robotik och en av intitiativtagarna till projektet spår att intresset på marknaden kommer att vara stort.

– I ett framtidsperspektiv kommer människor i olika utsträckning att själva skaffa sig och sina närstående tekniska hjälpmedel för en bättre och kanske tryggare och säkrare vardag. Robocat är ett exempel på teknik som skulle kunna utgöra ett sådant viktigt redskap inom vården i framtiden, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094