23948sdkhjf

Här renodlas idé till produkt

SLL Innovation hjälper ett tiotal bolag varje år med allt från produktprototyper till patent. Medtech-bolaget Gynius som utvecklat ett bärbart kolopskop, är ett av företagen som tagit avstamp där.
Elisabeth Wikström Shemer, jobbade som gynekolog på Karolinska sjukhuset och hade funderingar kring vilken utrustning hon skulle vilja ha ständig tillgång till för att snabbt kunna komma till diagnos för sina patienter. Resultatet blev hennes uppfinning Gynokularet

- Jag ville synliggöra att vi i dag måste kunna tillverka medicinteknisk utrustning så att den inte bara blir billigare, utan också uppnår samma eller högre gold standard som vi använder inom svensk vård i dag. Dessutom är medicinteknisk utrustning både dyr och komplicerad, vilket medför att kliniker inte har råd att införskaffa bra apparater, framför allt i utvecklingsländerna.

Gynokularet, ersätter det mycket otympligare stationära kolopskopet som är den utrustning som traditionellt används vid undersökningar av livmodertappen och när man ska ta biopsier av misstänkta cellförändringar.

- Gynokularet är ett handhållet specialanpassat mini-kolposkop, som drivs av ett mobiltelefonbatteri och har en stark belysning. Eftersom det är så litet, får det lätt plats i en liten väska. I många utvecklingsländer, är livmoderhalscancer den vanligaste cancern hos kvinnor, och med gynokularet kan sjukvårdspersonal komma ut och undersöka kvinnor på landsbygden.

Produktutvecklingen har tagit omkring tre år från idé till färdig produkt och den första prototypen togs fram i verkstaden på Danderyds sjukhus under 2009.

- Jag kontaktade Olle Hillborg på SLL innovation. Hans team hjälpte mig att ta fram den allra första konceptprototypen. Med den visade vi att det med LED-lampor, förstoring och batterier går att identifiera förändringar på livmodertappen. SLL Innovation har varit väldigt viktiga både som den första länken i processen att ta en idé till prototypstadiet, men också som stöd under resan, säger Elisabeth Wikström Shemer.

- Vi har också samarbetat med ett designföretag i Sydafrika, Terrestial, som har varit fantastiska. De är sociala entreprenörer som arbetar med design för att förbättra människors villkor.



Gynokularet har
också testats i kliniska studier i Sverige, Bangladesh och Uganda. Att det gått så bra just för Gynius beror enligt Elisabeth Wikström Shemer mycket på det nätverk som företaget jobbat upp.

- Det är klart att produktutveckling kostar men allt är relativt, jag tycker att vi har lyckats hålla en bra balans. För att hålla nere kostnaderna och hitta bra personer har vi nätverkat och samarbetat med företag och institutioner över hela världen, det har gjort oss kostnadseffektiva. Vi har ocksåfåttettovärderligtstödfrån H&M Concious foundation.

Elisabeth Wikström Shemer menar att grunden till en lyckad produktutveckling framför allt handlar om att omge sig med rätt personer.

- Det viktigaste är att bilda ett team med människor som tror på din idé och dina värderingar, men som också kan ge kritik. Var ödmjuk och om du har en motgång, analysera varför och lär dig av den. Ha en stark förankring i varför du vill göra just den här produkten. Om du inte kan något i processen, lär dig. Olika kulturella bakgrunder i teamet är en styrka,använddemförattbygga ett globalt nätverk. Och glöm inte att ha roligt.

SLL Innovation hette från början Danderyd Innovation. Verksamheten startade på Danderyds sjukhus 2003 och hade då en person anställd på halvtid, i dag har verksamheten vuxit till att omfatta 13 personer och finns representerad på alla Stockholms sjukhus.

- Vårt primära uppdrag är att hjälpa idégivare i sjukvården att ta till vara innovationer som har potential att på sikt bli kommersiella produkter. Utöver det så hjälper vi också många företag som kommer till oss, bland annat via Almi. Det handlar om både små och stora medtech-bolag som behöver hjälp med allt från produktutveckling till patentfrågor, säger Olof Hillborg, chef på SLL Innovation.

Det krav som ställs på idén är att den är nyskapande och täcker ett befintligt behov.

- Det ska helst vara radikala uppfinningar, det vill säga något som fattas i vården i dag, av den enkla anledningen att befintliga produkter redan är patentskyddade. Det gör att det sällan lönar sig ekonomiskt att försöka förbättra dem. Vi tvingas ofta säga nej till personer som kommer med idéer om hur man kan förbättra en produkt som redan finns.



Det finns inget
färdigt program för hur produktutvecklingen går till utan det anpassas till varje idégivares eller företags behov.

- Det är väldigt olika hur mycket och vilken typ av hjälp vi ger, en del behöver oss genom hela kedjan medan andra klarar sig med rådgivning kring till exempel patent, säger Olof Hillborg.

De flesta som jobbar på SLL Innovation är ingenjörer av olika slag. – Vi har alla någon form av ingenjörsutbildning och en del av oss kan också hjälpa till med patentfrågor. Vi har funderingar på att framöver komplettera organisationen med någon som har klinisk kompetens också.

Intresset för verksamheten har vuxit kraftigt sedan starten och i dag kan företag få vänta på sin tur i upp till ett år, beroende på vad de behöver hjälp med.

- Vi har som princip att vi ska se över alla ansökningar inom tre månader men eftersom kön är lång kan det ta ett tag innan vi kan ta emot kunden.

Produktutvecklingen på SLL Innovation sker till stor del i sjukhusets verkstad där prototyper tas fram, där finns också en 3D-skrivare som kan skriva ut prototyper i plast.

- Med hjälp av 3D-skrivaren kan vi enkelt göra plastföremål som vi annars skulle behöva tillverka i en gjutform, säger Olof Hillborg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062