EU finansierar i känsligt läge
Forskningsbolaget Athera får FP7-pengar för att ta antikropps-projekt genom toxstudier och tidig klinik.
Pengarna går till det nybildade konsortiet Cardimmun som fokuserar helt på Atheras läkemedelskandiat PC-mab som i dag befinner sig i sen preklinisk utvecklingsfas. I konsortiet deltar, förutom Athera, även forskare från Leiden University Medical Center, Åbo PET-centrum, samt företagen Clinical Trial Consultants och Smerud Medical Research.
- Målet är att vi ska ta projektet genom den toxikologiska fasen och till slut visa proof-of-concept i kliniska studier, säger Carina Schmidt, vd på Athera Biotechnologies.
Finansieringen på sex miljoner euro, motsvarande 51,5 miljoner svenska kronor, kommer från en utlysning som EU instiftade under ramarna för FP7 och som vänder sig till för de forskningsbolag som tidigare fått finansiering i det sjätte ramprogrammet och som nu behöver medel för att gå vidare.
- För mindre forskningsbolag behövs finansieringen främst i den viktiga tidiga utvecklingen och inte bara i grundforskningsstadiet. Kapitalbehovet i det läget kan vara stort och det är ett känsligt skede i utvecklingen. Det är positivt att de lyssnat till den feedback de fått från de små och mellanstora företagen, säger Carina Schmidt.
Forskningsprojektet som fick finansiering inom EU:s sjätte ramprogram fokuserade på Atheras två läkemedelskandidater, dels antikroppen PC-mab dels det rekombinanta proteinet Annexin A5. Till läkemedelskandidaten PC-mab hörde också ett biomarkörbaserat diagnostiktest som utvecklades parallellt, samt en ytterligare biomarkör. Diagnostiktestet som mäter anti-PC i blod lanserades som en CE-märkt produkt, CVDefine kit, men den andra biomarkören lyckades man inte utveckla till en färdig produkt. Resultaten blev enligt Carina Schmidt positiva för båda läkemedelsprojekten, men det är för antikropps-projektet bolaget sökt vidare finansiering för.
- Som alla små bolag var vi tvungna att välja vilket projekt vi ville fokusera på och var vi skulle lägga resurserna. Att det är hett med monoklonala antikroppar på marknaden nu och att vår antikropp har fått positivt intresse från potentiella partners har naturligtvis påverkat hur vi prioriterat, säger hon.
Vad som händer med Annexin-projektet är i dagsläget inte bestämt. Parallellt med att Athera nu startar upp vidareutvecklingen av PC-mab fortsätter bolaget att se sig om efter en samarbetspartner till projektet.
- Annexin-projektet har nått fram till starten av toxikologiska studier och vi söker en partner för att fullfölja dem.
Athera ingår i Karolinska Developments portfölj och baserar på forsknings sprungen ur Karolinska Institutet. Största ägare är Karolinska Development med sina 65 procent i bolaget.