23948sdkhjf

Miljardböter för blockering av generika

EU dömer nio läkemedelsbolag till böter för att ha blockerat marknaden för billigare kopior på orginalläkemedel mot depression.
I veckan föll domen i den flera år långa rättegången kring Lundbecks blockering av konkurrens från generika. EU dömer nio läkemedelsbolag, bland annat Lundbeck, som varit inblandade i blockaden till böter på totalt 146 miljoner euro, motsvarande 1,2 miljarder svenska kronor.

Fallet tog fart efter att EU-kommissionen lämnat in en rapport om läkemedelsmarknaden som visade att patienter fick betala 20 procent mer för sina läkemedel till följd av att läkemedelsbolagen hindrade billigare kopior att komma in på marknaden. Den så kallade “pay for delay”-överenskommelsen går ut på att läkemedelsbolagen bakom orginalläkemedlen betalar generikaföretag för att hålla sig borta från marknaden och inte släppa kopior då patenten på orginalläkemelet gått ut.

Lundbeck döms för att ha betalat de åtta generikabolagen för att hålla marknaden fri för sitt antidepressiva läkemedel Citalopram och sägs också ha köpt upp generikabolagens lager med kopior på läkemedlet endast för att förstöra det. För det får Lundbeck den högsta boten på 93,8 miljoner euro, motsvarande 805 miljoner svenska kronor. Det danska bolaget har sagt att de ska överklaga domen, men har samtidigt reserverat pengar i rörelseresultatet för att täcka boten.

EU har två liknande fall på gång gällande konkurrensbrott, ett gäller israeliska Tevas och franska Servier, och ett gäller Johnson and Johnson och schweiziska Novartis.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062