23948sdkhjf

Ensam har aldrig varit stark

"Liksom life science-industrin är tidningsbranschen i stark förändring. Sammanslagningar, outsourcing och uppköp hör till vanligheterna", skriver Life Science Swedens chefredaktör och fortsätter: "Med valår runt knuten skruvas tempot upp och det är en spännande tid att ta över som chefredaktör för Life Science Sweden."
Liksom life science-industrin är tidningsbranschen i stark förändring. Sammanslagningar, outsourcing och uppköp hör till vanligheterna. Och liksom för life science-branschen är det en förutsättning för själva verksamheten. Tillvaron förändras och om ensam någonsin har varit stark är så inte längre fallet. Sedan i början av oktober har Life Science Sweden en ny hemvist hos förlaget Mentor Communications på Lidingö i Stockholm. Förutom ny adress innebär det också att vi har fler tidningar inom samma segment vid vår sida, och ännu bättre förutsättningar att bevaka branschen. Vi kommer såklart att fortsätta leverera snabba nyheter på webben, unika undersökningar, bjuda på intressanta möten och vrida och vända på frågeställningar som rör er verksamhet, men med ännu större muskler än tidigare. För det är era framgångar, motgångar och frågor vi vill lyfta, bevaka och försöka reda ut.

Efter år av stiltje och finansiella kriser har investerarna i USA hittat tillbaka till life science-branschen och som vi tidigare har skrivit om i Life Science Sweden verkar trenden vara på väg hitåt. Den dystra bild som många beskrivit de senaste åren behöver kanske inte vara så dyster.

En som länge har följt och investerat i bolag inom biotech, medtech och hälsa och sjukvård är Henrik Rhenman, fondförvaltare på Rhenman och Partners hälso- och sjukvårdsfond. I dag räknas han som en av världens bästa fondförvaltare inom området, och enligt honom behöver vi inte vara oroliga för life science-branschens framtid. Inte ens i Sverige. Visserligen investerar han än så länge mest i utländska bolag, men ser hur de mellanstora svenska biotech-bolagen blir allt mer framgångsrika internationellt och hur de agerar draglok åt de mindre företagen. En längre intervju med Henrik Rhenman hittar du här .

Ett bolag som nyligen fick ett godkännande är läkemedelsbolaget Medivir. Det är bolagets proteashämmare simeprevir, en tilläggsbehandling mot hepatit C, som i slutet av september blev godkänt i Japan . Ett stort steg naturligtvis, men på den komplicerade hepatit C-marknaden blir det stora genombrottet en helt interferonfri behandling av sjukdomen. Och där är Medivir, som har pågående studier med simeprevir för behandling av hepatit C utan interferon, med i den globala kapplöpningen. En ledande position där och Sverige har med all sannolikhet ytterligare ett internationellt framgångsrikt bolag som kan agera draglok åt de mindre bolagen enligt Henrik Rehnmans modell.

Förra året satsade Medivir drygt 200 miljoner kronor på forskning och utveckling, cirka 16 miljoner kronor mer än året dessförinnan. En nyligen publicerad rapport från EU-kommissionen, som du kan läsa mer om här , visar dock hur Sveriges tillväxt för forskning och utveckling har utvecklats negativt jämfört med BNP mellan åren 2000-2011. Bara fem andra, av de totalt 34 EU-medlemsländerna som presenterades i undersökningen, visar samma negativa trend. Detta är förstås oroväckande och något som politiker av samtliga färger och blocktillhörigheter bör ta till sig.

Med ett valår runt knuten skruvas tempot upp ytterligare och det är en spännande tid att ta över som chefredaktör för Life Science Sweden. Jag hoppas få chansen att träffa så många som möjligt av er i världen utanför redaktionen för fortsatta diskussioner och erfarenhetsutbyten.


Ingrid Helander,

Chefredaktör


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078