23948sdkhjf

Danskt alkoholpiller når Japan

Lundbeck tecknar partneravtal med japanskt läkemedelsbolag om utveckling och försäljning av Selincro, ett läkemedel mot alkoholberoende.
Det danska läkemedelsbolaget Lundbeck tecknar avtal med japanska Otsuka att utveckla och kommersialisera Lundbecks läkemedel Selincro, för behandling av alkoholberoende, i Japan. Genom affären får Lundbeck en förstagångsbetalning på 50 miljoner euro, motsvarande 438 miljoner svenska kronor, av Otsuka. Uppfylls alla utvecklings- och regulatoriska mål värderas affären till 100 miljoner euro, motsvarande 876 miljoner svenska kronor. Utöver det har Lundbeck rätt till okänd ersättning i form av royalties på framtida försäljning.

Bolagen ska samarbeta för att ta läkemedlet genom den kliniska utvecklingen som krävs för ett marknadsgodkännande i Japan. Lundbeck kommer att stå för utvecklingskostnaderna och tillhandahålla tabletterna till det kliniska utvecklingsprogrammet. Planen är att starta den första kliniska fas III-studien under 2014.

Selincro godkändes för försäljning på den europeiska marknaden i början av 2013. Läkemedlet baserar på den aktiva substansen nalmefene och utvecklades först av det finska läkemedelsbolaget Biotie Therapies men utlicensierades till danska Lundbeck under 2009.

Selincro ges i tablettform och ska tas då patienten känner sug efter alkohol och vill minska sin alkoholkonsumtion. Med dagens behandlingar mot alkoholberoende, som konkurrenten Antabus, krävs det att patienten innan behandling har slutat dricka alkohol, eftersom att kombinationen av alkoholavvänjande läkemedel tillsammans med alkohol ger obehagliga symtom som hjärtklappning, kräkningar och i värsta fall medvetslöshet. Lundbecks preparat skiljer sig därför från traditionella metoder som förutsätter total abstinens och ofta inkluderar intensiv psykosocial terapi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064