23948sdkhjf

Vill förändra EU:s läkemedelsregler

Miljöminister Lena Ek slår ett slag för att låta miljöaspekten bli en del av godkännandeprocessen för nya läkemedel.
I veckan klubbade regeringen igenom ett nytt etappmål i miljökvalitetsmålet “Giftfri miljö” som syftar till att öka miljöhänsynen vad gäller användningen och spridningen av skadliga kemikalier. Det nya etappmålet handlar om att ställa högre krav på utvecklingen av nya läkemedel samt läkemedel som tillverkas utanför EU.

- Regeringen arbetar målmedvetet för att minimera exponeringen för farliga ämnen, med handlingsplanen för en Giftfri vardag som ett viktigt verktyg. Här måste vi numera ta i beaktande att även utsläppen av läkemedelsrester bidrar till den samlade exponeringen och därför behöver minska. Regeringen och svenska myndigheter kommer därför att inta en ledande roll för att åtgärda problemen vid källan, säger miljöminister Lena Ek.

Regeringen vill med det nya etappmålet att nya läkemedels påverkan på miljön ska vara undersökt och vara en del risk-nyttabalansen då nya läkemedel godkänns. Förhoppningen är att sätta press på EU och ändra den internationella läkemedelslagstiftningen.

- Etappmålsbeslutet bör ses som bekräftelse på att även de nationella insatserna för en minskad miljöpåverkan från läkemedel är väsentliga för att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö, säger Lena Ek.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078