Därför började Medivir i Japan
Registreringsansökan för svenskutvecklade simeprevir mot hepatit C ligger inne hos både amerikanska och europeiska myndigheter. Men landet i öst blev först ut att godkänna substansen.
I Japan finns i dag en stor mängd hepatit C-patienter, både obehandlade och patienter som inte svarar på behandling och konkurrensituationen är, enligt Rein Piir, inte lika pressad som i USA.
- Japan är väldigt spännande, dels är marknaden stor sett till antalet patienter och dels är behandlingsalternativen inte jättemånga de kommande åren. Av någon anledning har andra läkemedelsbolag inte haft samma globala ambition som vår partner Janssen och därmed ligger vi före vad gäller nya trippelbehandlingar. Framtiden kommer att innehålla interferonfria behandlingar även i Japan, det dröjer dock flera år innan vi och andra bolag kommer med dessa behandlingsalternativ, säger Rein Piir, IR-ansvarig och finanschef på Medivir.
Medivir och Janssen har sedan tidigare lämnat in registreringsansökan för simeprevir hos läkemedelsmyndigheterna i USA och Europa, men där pågår fortfarande utvärderingsprocessen. Närmast i tiden väntas ett beslut från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA där simeprevir utvärderas under så kallad priority review-status, som ska gå betydligt snabbare än den vanliga godkännandeprocessen. Blir utlåtandet positivt väntar en sista utbetalning på 10 miljoner euro i samarbetsaffären, som totalt beräknas vara värd omkring 80 miljoner euro.
- Därefter kommer vi att erhålla globala royalties från Janssens försäljning medan vi säljer simeprevir i egen regi i Norden.
Även om godkännandet i Japan är en milstolpe i sig, och likaså utkomsten av registreringsprocesserna i USA och Europa, kommer trippelkombinationer att på sikt ersättas av nya, interferonfria behandlingar.
Det kommer dock att fortsatt finnas trippelbehandlingar i vissa regioner och för vissa patientgrupper. Också simeprevir har utvärderats i både interferonfria kombinationer och i kombinationer som är fria från både ribavirin och interferon.
- Vi räknar med att det under den närmaste perioden på tre till fem år kommer att komma flera olika preparat som adresserar olika frågor, men som alla grundar sig i interferonfria alternativ. Det kan bland annat handla om erbjudanden med kortare behandlingstid, pris och indikation.
- Sammantaget räknar vi med att utbudet på hepatitmarknaden kontinuerligt kommer att förändras och förbättras, säger Rein Piir.