23948sdkhjf

Biogaia satsar på barnsjukdom

42 miljoner kronor ska ta läkemedelsprojektet genom den första utvecklingsfasen.
Det svenska forskningsbolaget Biogaia lägger 42 miljoner kronor under den kommande tvåårsperioden på att utveckla företagets läkemedelskandidat mot den sällsynta barnsjukdomen nekrotiserande enterokolit, NEC. Eftersom läkemedel inte ingår i Biogaias nuvarande affärsverksamhet kommer forskningen att ske i dotterbolaget Infant Bacterial Therapeutics.

- Vi bedömer att NEC-projektet är mycket intressant då vi redan har fått ”orhpan drug designation” och att vi med begränsad resultatpåverkan kan bygga ytterligare värde i ett projekt som kan bli ett värdefullt läkemedel, med potential att rädda liv och bli en mycket lönsam produkt. Skulle vi inte nå ända fram har vi ändå utvecklat en produkt som är idealiskt anpassad för intensivvårdsavdelningar för för tidigt födda barn, vilket öppnar en ny marknad för våra produkter, säger Peter Rothschild, vd Biogaia, i ett pressmeddelande.

Nekrotiserande enterokolit är en sällsynt och oerhört allvarlig sjukdom som drabbar för tidigt födda barn. Biogaia fick i augusti sin ansökan om orphan drug-designation beviljat av det amerikanska läkemedelsverket FDA.

Orphan drugs, eller särläkemedel, är läkemedel eller biologiska preparat avsedda för behandling, diagnos eller förebyggande av sällsynta sjukdomar eller tillstånd som drabbar färre än 200 000 patienter per år i USA. En klassificering som särläkemedel ger det ansökande företaget vissa fördelar från den amerikanska staten, såsom skattereduktioner och marknadsincitament, i utbyte mot utveckling av läkemedlet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081